Home Recepten Tarte Tatin

Tarte Tatin

door Peter Eemsing
2 reageer 214 views
tarte tatin

De Tarte Tatin zou per ongeluk zijn gecreëerd in het hotel Tatin in Lamotte-Beuvron, Frankrijk, rond 1880. Het hotel werd gerund door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin. Er zijn verschillende verhalen over hoe de taart tot stand is gekomen, maar de meest populaire versie suggereert dat Stéphanie, tijdens het maken van een traditionele appeltaart, de appels met suiker en boter in een pan liet branden. Om de taart te redden, legde ze snel een deeg over de appels en zette de pan in de oven. Ze keerde het vervolgens om om het te serveren, en zo werd de tarte Tatin geboren!

Geen oven? We hebben nu een prachtige handgemaakte aardewerken tarte tatin set in onze winkel die je kan gebruiken op alle warmte bronnen inclusief inductie! Bekijk hem > hier <

emile henry

Ingrediënten tarte tatin:

4-6 stevige appels

150 gram suiker

75 gram ongezouten boter

Een kant-en-klaar bladerdeeg of zelfgemaakt taartdeeg (genoeg om een ronde vorm van ongeveer 24 cm te bedekken)

Bereidingswijze:

Voorbereiding van de appels: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten.

Karamel maken: In een ovenvaste koekenpan van ongeveer 24 cm diameter, smelt je de suiker op middelhoog vuur. Roer niet totdat de suiker begint te smelten en een amberkleurige karamel vormt. Voeg vervolgens de boter toe en roer tot het een gladde karamel wordt.

Appels toevoegen: Leg de appelkwartjes met de bolle kant naar beneden in de karamel. Laat het geheel ongeveer 5-7 minuten sudderen op laag vuur. De appels zullen enigszins zacht worden en de karamel krijgt een diepere kleur.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 190°C (375°F).

Deeg plaatsen: Rol het bladerdeeg of taartdeeg uit tot een ronde vorm die iets groter is dan de diameter van je pan. Leg het deeg over de appels in de pan, en stop de randen van het deeg langs de zijkanten van de pan, zodat de appels volledig bedekt zijn.

Bakken: Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25-30 minuten of tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Omkeren: Laat de tarte Tatin 5 minuten buiten de oven afkoelen. Plaats vervolgens een groot bord of schaal bovenop de pan en keer beide snel om, zodat de taart op het bord terechtkomt met de appels bovenop.

Serveren: Serveer de tarte Tatin warm. Hij smaakt heerlijk met een bolletje vanille-ijs, crème fraîche of slagroom!

Opmerking: Hoewel de klassieke tarte Tatin met appels wordt gemaakt, kun je ook andere vruchten zoals peren, pruimen of zelfs tomaten gebruiken voor een hartige variant.

Geen oven? We hebben nu een prachtige handgemaakte aardewerken tarte tatin set in onze winkel die je kan gebruiken op alle warmte bronnen inclusief inductie! Bekijk hem > hier <

Tarte Tatin set Emile Henry

Geef een reactie

2 reageer

Bert Binnema 16 september 2023 - 09:34

Reactie op de Tarte Tatin. Heb al veel Tatins gemaakt, uiteraard ook de enige echte van de Franse dames. Na het plaatsen van het deeg bestrijk ik dit met een geklutst eitje en prik gaatjes in het deeg om vochtige lucht te laten ontsnappen.

Reply
Peter Eemsing 16 september 2023 - 11:25

Dat is een goede tip Bert, dank je wel daarvoor!

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...