Home Recepten Tahinisaus zelf maken

Tahinisaus zelf maken

door Peter Eemsing
0 reageer 951 views
Tahinisaus

Tahinisaus (tahinsaus) is geweldig als dip, dressing voor salades, of saus voor gegrild vlees en groenten. Het is een belangrijk ingrediënt in vele Midden-Oosterse gerechten.

Het verhaal van tahinisaus is een reis die je terugbrengt naar de vroege beschavingen in het Midden-Oosten. Stel je voor, je bent in het oude Mesopotamië, meer dan 3000 jaar geleden, waar een van de oudste gekweekte planten, het sesamzaad, zijn oorsprong vindt. Je waardeert het enorm vanwege zijn olie, die bestand is tegen ranzig worden, en je gebruikt het in de voedselbereiding, als brandstof voor lampen, en in ceremoniële praktijken.

Tahini, de sesampasta die de basis vormt van tahinisaus, is een product dat je ook al vroeg ontdekt. Historische bronnen zoals de joodse Talmoed, samengesteld rond 200-500 n.Chr. in Babylon, documenteren het gebruik ervan.

Tahinisaus vindt dus zijn oorsprong in het Midden-Oosten en is een heerlijk romige en rijke saus gemaakt van tahini, een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Hier is een recept waarin je vanaf het begin begint, met de sesamzaadjes zelf, om je eigen tahinisaus te maken:

Je hebt nodig:

  • 1 kop sesamzaadjes
  • 1/4 kop neutrale olie (zoals zonnebloem- of druivenpitolie)
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout, of naar smaak
  • 2 tot 6 eetlepels water, afhankelijk van de gewenste consistentie
  • Optioneel: 1/2 theelepel komijn

Hier zijn de stappen:

  1. Begin met het roosteren van de sesamzaadjes. Doe dit door ze in een droge koekenpan op middelhoog vuur te plaatsen. Roer of schud regelmatig de pan om te voorkomen dat ze verbranden. Zodra de zaadjes een lichte goudbruine kleur krijgen en heerlijk beginnen te ruiken, haal je ze van het vuur.
  2. Laat de sesamzaadjes afkoelen en doe ze vervolgens in een blender of keukenmachine. Voeg de olie toe en mix tot een gladde pasta. Dit is je zelfgemaakte tahini!
  3. Neem nu een kleine kom en combineer daarin de zelfgemaakte tahini, citroensap, fijngehakte knoflook, zout en eventueel de komijn.
  4. Voeg 2 eetlepels water toe en begin met roeren om alles goed te mengen.
  5. Als de saus te dik lijkt, voeg dan meer water toe, één eetlepel per keer. Roer na elke toevoeging tot je de gewenste consistentie bereikt – een saus die romig maar toch gietbaar is.
  6. Proef de saus en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe. Je tahinisaus is nu klaar om meteen te gebruiken, of je kunt het afgedekt in de koelkast bewaren. Het blijft tot een week goed.

Tahinisaus is heerlijk als dip, dressing voor salades, of saus voor gegrild vlees en groenten. Het is een essentieel onderdeel van vele Midden-Oosterse gerechten, zoals falafel en hummus. Geniet ervan!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...