Home Recepten Stegt Flæsk

Stegt Flæsk

door Peter Eemsing
0 reageer 33 views
Stegt Flæsk recept

Dit Stegt Flæsk recept is een traditioneel Deens gerecht dat vaak wordt beschouwd als een van de Deense nationale gerechten. De naam betekent letterlijk “gebakken spek”, en dat beschrijft het vrij goed. Het bestaat uit dikke plakken varkensbuik, vaak met zwoerd, die worden gebakken of geroosterd tot ze knapperig zijn. Traditioneel worden deze geserveerd met gekookte aardappelen en een peterseliesaus, wat een romige saus is met veel gehakte peterselie.

De herkomst van Stegt Flæsk is terug te voeren op de Deense plattelandscultuur waar varkensvlees een belangrijke bron van voedsel was. Het spek werd meestal gegeten tijdens de wintermaanden, wanneer de noodzaak van conserveermiddelen als zout belangrijk was om het vlees langer houdbaar te maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Stegt Flæsk:

  • 600 gram varkensbuik met zwoerd, in plakjes van ongeveer 5 mm dik
  • Zout

Voor de Peterseliesaus:

  • 25 gram boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 ml volle melk
  • Bosje verse peterselie, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Aardappelen:

  • 1 kg aardappelen, geschild

Bereidingswijze Stegt Flæsk recept:

  1. Begin met de aardappelen. Kook de geschilde aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar zijn, wat ongeveer 20-25 minuten duurt.
  2. Terwijl de aardappelen koken, bereid je de varkensbuik. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Leg de plakjes varkensbuik naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze aan beide kanten licht met zout. Plaats de bakplaat in de oven en bak het vlees ongeveer 20-30 minuten of tot het knapperig en goudbruin is. Het kan nodig zijn om het vlees halverwege om te draaien voor een gelijkmatige garing.
  3. Terwijl de varkensbuik in de oven zit, maak je de peterseliesaus. Smelt de boter in een sauspan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en kook al roerend voor ongeveer 2 minuten om een roux te maken. Voeg geleidelijk de melk toe, constant roerend om klontjes te voorkomen. Laat de saus zachtjes koken tot deze indikt, wat ongeveer 5-10 minuten duurt.
  4. Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt, haal je de pan van het vuur en roer je de gehakte peterselie erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Als alles klaar is, serveer je de knapperige plakjes varkensbuik met de gekookte aardappelen en de romige peterseliesaus.

De totale bereidingstijd zal ongeveer 45-60 minuten zijn. Geniet van dit traditionele Deense gerecht!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...