Home Recepten Steak Sandwich

Steak Sandwich

door Peter Eemsing
0 reageer 340 views
Steak sandwich

Voor mij is een steak sandwich gewoon een lekker, simpel gerecht dat bestaat uit een stuk gegrilde of gebakken steak, vaak een flat iron steak (sukade zonder zeen of diamanthaas), op een broodje. Ik doe er meestal wat rucola, uien en een mosterdsaus op, en soms gooi ik er nog wat kaas, gebakken uien, tomaat of champignons bij voor extra smaak en bite.

In het Verenigd Koninkrijk bestel je een steak sandwich vaak in de pub, waar ze het serveren als een stevige, simpele hap die goed gaat met een pint bier. De gewoonte om vlees op brood te eten, vooral rundvlees, stamt uit de 18e eeuw. Toen bedacht de Earl of Sandwich (ja, naar hem is de sandwich vernoemd) om vlees tussen twee sneetjes brood te eten, zodat je makkelijk kon eten zonder bestek. En dat idee sloeg meteen aan!

Ingrediënten voor de steak sandwich voor twee personen:


300 gram sukade zonder zeen (flat iron steak) of diamanthaas
2 knapperige broodjes (bijvoorbeeld ciabatta, focaccia, of een stokbrood)
1 handvol rucola
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
Zout en peper naar smaak

Voor de mosterdsaus:
2 eetlepels Dijonmosterd
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel honing
1 theelepel citroensap

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Bereidingswijze:

Voorbereiden van de steak:
Haal de steak 30 minuten voor het koken uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing.
Breng de steak aan beide kanten royaal op smaak met zout en peper.

Steak bakken:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een zware koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Wanneer de olie heet is, leg je de steak in de pan.
Bak de steak 3-4 minuten aan elke kant voor medium-rare, of langer als je de steak meer doorbakken wilt. Gebruik een vleesthermometer voor precisie; medium-rare is ongeveer 52-54°C.
Haal de steak uit de pan en laat deze 5 minuten rusten onder folie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de steak lekker sappig blijft.

Broodjes voorbereiden:
Snijd de broodjes doormidden en besprenkel de snijkanten met de overgebleven eetlepel olijfolie.
Toast de broodjes in een pan of onder de grill tot ze licht goudbruin en knapperig zijn.

Maak de mosterdsaus:
Meng in een kleine kom de Dijonmosterd, mayonaise, honing, en citroensap tot een gladde saus. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Samenstellen van de sandwiches:
Beleg met de sukade zonder zeen of snijd de diamanthaas in dunne plakjes tegen de draad in voor malsheid.
Bestrijk de onderste helft van elk broodje royaal met de mosterdsaus.
Voeg de rode uienringen en rucola toe voor frisheid en textuur.
Besprenkel eventueel met een beetje balsamicoazijn voor extra smaak.
Leg de bovenste helft van het broodje erop en druk lichtjes aan.

Serveren:
Snijd de sandwiches doormidden en serveer direct. Je kunt er een eenvoudige salade of wat frietjes bij serveren.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...