Home Recepten Steak au Poivre

Steak au Poivre

door Peter Eemsing
0 reageer 37 views
Steak au Poivre

Steak au Poivre. Stap de keuken in en laat je meevoeren naar de gezellige Franse brasseries, waar de liefde voor koken nog springlevend is. Vandaag neem ik je mee op een culinaire reis door de tijdloze Franse keuken met een echte klassieker: Steak au Poivre.

Dit gerecht draait om eenvoud en smaak. De hoofdrol is weggelegd voor de entrecote, een sappig stuk rundvlees dat wordt omhuld met grof geplette zwarte peperkorrels. Tijdens het bakken geven de peperkorrels hun pittige aroma’s vrij en vormen ze een heerlijke korst rondom de steak. Daarna gaat de steak samen met een romige saus van cognac, runderbouillon en slagroom, die de perfecte mix biedt van romig en hartig.

Hier is een eenvoudig recept voor Homemade Steak au Poivre voor twee personen:

Ingrediënten Steak au Poivre:

Voor de steak:
2 entrecotes van elk ongeveer 200-250 gram
2 eetlepels zwarte peperkorrels, grof geplet
Zout, naar smaak
2 eetlepels boter
1 eetlepel olijfolie

Voor de saus:
2 sjalotten, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
60 ml cognac of brandy
120 ml runderbouillon
120 ml slagroom
1 eetlepel Dijonmosterd
Zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze:

Voor de steak:
Breng de entrecotes aan beide zijden royaal op smaak met zout en druk vervolgens de geplette zwarte peperkorrels stevig op beide zijden van het vlees.
Verhit de olijfolie en boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter begint te schuimen, leg je de steaks in de pan.
Bak de steaks ongeveer 4-5 minuten aan elke kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte). Pas de tijd aan naar jouw voorkeur.
Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie.

Voor de saus:
Voeg de fijngehakte sjalotten en knoflook toe aan dezelfde pan waarin je de steaks hebt gebakken. Bak deze ongeveer 2 minuten totdat ze zacht zijn.
Blus de pan af met de cognac of brandy. Schraap alle bruine stukjes van de bodem van de pan en laat de alcohol ongeveer 1-2 minuten inkoken.
Voeg de runderbouillon toe en laat deze weer inkoken tot ongeveer de helft.
Roer de slagroom en Dijonmosterd erdoor en laat de saus zachtjes sudderen tot hij iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:
Leg de steaks op borden en giet de saus eroverheen, zoals op de foto.
Serveer met de versgebakken frietjes en eventueel een frisse salade of groene groente.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...