Je bent in het land van spinazie recepten, dat groene superfood dat je vast en zeker kent. Wist je dat jouw bladgroene vriend oorspronkelijk uit Perzië komt, dat nu Iran is, en in de loop der eeuwen de wereld heeft veroverd? In de 7e eeuw kwam spinazie in China terecht, waar men het kende als “Perzische groente”. Het was in de 11e eeuw dat de Moren het naar Spanje brachten. De Mediterraan begon het in de 15e eeuw veelvuldig te gebruiken en de Noord-Europeanen ontdekten het in de 16e eeuw.
Zie je die donkergroene bladeren? Ze zitten boordevol vitamines en mineralen, en daarom wordt spinazie vaak aangeprezen als een superfood. Gebruik de spinazie zo snel mogelijk nadat je deze hebt gekocht en was het pas vlak voordat je het gaat gebruiken. Als je de spinazie wilt bewaren, blancheer het dan 2-3 minuten en bewaar het in de vriezer.
Wanneer je je spinazie bereidt, zorg er dan voor dat je het goed wast om eventueel zand of vuil te verwijderen. Verwijder ook eventuele dikke, harde stelen, vooral bij wat oudere spinazie.
Hier zijn 10 manieren waarop je spinazie kunt bereiden:
- Rauw in een salade: Pluk verse spinaziebladeren, cherrytomaten, plakjes komkommer en overgiet het geheel met een lichte vinaigrette.
- Gestoofd: Laat je spinazie in een beetje boter of olijfolie stoven en voeg wat fijngehakte knoflook en gesnipperde ui toe voor extra smaak.
- Geroerbakt: Verhit wat olie in een wok of grote pan. Voeg je spinazie toe en roerbak het snel met een scheutje sojasaus en een beetje sesamolie.
- Gestoomd: Zet je spinazie in een stoommandje boven een pot met kokend water. Laat het stomen tot het zacht maar nog steeds fel groen is.
- In soepen: Snijd je spinazie fijn en voeg het toe aan je favoriete soep in de laatste paar minuten van het koken.
- In smoothies: Voeg een handvol spinazie toe aan je ochtendsmoothie in je speedblender. Het combineert goed met ingrediënten zoals bananen, mango’s, of bessen.
- Gegratineerd: Maak een spinazie gratin. Meng je spinazie met een roomsaus en geraspte kaas, en bak het tot het borrelt en lichtbruin is.
- In omeletten en frittata’s: Voeg spinazie toe aan je omelet of frittata mengsel voor een gezonde en voedzame maaltijd.
- In pasta en risotto: Voeg fijngehakte spinazie toe aan je pasta- of risottogerecht in de laatste paar minuten van het koken.
- Als vulling: Gebruik spinazie als vulling voor gerechten zoals gevulde kipfilet, ravioli, courgette, paprika, etc. Meng de spinazie met fijngehakte uien, knoflook, en roomkaas of feta voor een smaakvolle vulling.