Home Recepten Spinazie champignon quiche

Spinazie champignon quiche

door Peter Eemsing
0 reageer 232 views
Spinazie champignon quiche

Dit recept is voor een heerlijke spinazie champignon quiche.

De quiche vindt zijn oorsprong in Duitsland, hoewel het gerecht nu vooral geassocieerd wordt met de Franse keuken, met name uit de regio Lotharingen. De naam “quiche” is afgeleid van het Duitse woord “kuchen”, wat “taart” betekent.

De meest beroemde variant is de “Quiche Lorraine”, genoemd naar de Lorraine-regio in Frankrijk. De originele Quiche Lorraine was een eenvoudige taart gevuld met een mengsel van eieren, room en spek. Door de jaren heen hebben andere ingrediënten, zoals kaas, uien, en verschillende groenten, hun weg gevonden naar verschillende varianten van de quiche.

Toen quiche in de 20e eeuw populair werd in Engeland en de Verenigde Staten, begonnen mensen te experimenteren met allerlei verschillende vullingen, waardoor het gerecht nog veelzijdiger werd. Ondanks de vele variaties die tegenwoordig bestaan, blijft de basis van eieren en room in een taartkorst een constante factor in quiche-recepten.

Ingrediënten Spinazie champignon quiche:

1 kant-en-klare bladerdeegbodem (of zelfgemaakt deeg als je daarvoor kiest)

400 gram verse spinazie

250 gram champignons, in plakjes

3 grote eieren

200 ml room (bijv. kookroom of crème fraîche)

150 gram geraspte kaas (bijv. emmentaler of gouda)

1 ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

1 theelepel nootmuskaat (optioneel)

2 eetlepels olijfolie of boter voor bakken

Bereiding Spinazie champignon quiche:

Voorbereiding (10 minuten): Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het bladerdeeg uit en leg het in een ingevette quichevorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Spinazie en champignons bereiden (15 minuten): Verhit de olijfolie of boter in een grote koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze glazig. Voeg de plakjes champignons toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg vervolgens de spinazie toe en bak tot de spinazie geslonken is en het overtollige vocht is verdampt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.

Eimengsel (5 minuten): In een aparte kom, klop je de eieren los. Voeg de room en de helft van de geraspte kaas toe. Meng goed en breng op smaak met zout en peper.

Samenstellen (5 minuten): Verdeel het spinazie-champignonmengsel over de quichebodem. Giet het eimengsel over de vulling. Bestrooi met de resterende geraspte kaas.

Bakken (35-40 minuten): Plaats de quiche in de oven en bak gedurende 35-40 minuten of tot de bovenkant goudbruin is en het midden gestold. Controleer de gaarheid door met een mes in het midden van de quiche te prikken; als het mes er schoon uitkomt, is de quiche gaar.

Afkoelen (10 minuten): Haal de quiche uit de oven en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Eet smakelijk! Deze quiche is heerlijk met een frisse salade erbij. Je kunt ook variëren met extra ingrediënten zoals zongedroogde tomaten, pijnboompitten of stukjes gekruide kip.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...