Home Recepten Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

door Peter Eemsing
1473 views

Spaghetti alla Carbonara, of in de volksmond Carbonara, is traditioneel arbeidersvoer uit Lazio, Italië. De naam Carbonara verwijst naar de kolenbranders, toch? Echter van deze schotel is pas in 1950 een recept in Italië te vinden met deze naam. Deze simpele schotel maakt, nu nog steeds, heel wat discussie los over waar de oorsprong ligt.

Aan de ene kant houden de Italianen natuurlijk vast aan traditie, maar er is een grote kans, dat dit gerecht is geïntroduceerd door de Amerikaanse Militairen die in 1944 de bevrijde italianen voedden met pasta, eieren en bacon. En dat de verwijzing van ‘alla carbonara’ komt doordat de Italiaanse emigranten die werkten in de kolenmijnen in Amerika dit vaak te eten kregen als lunch. Eigenlijk zou het dus ‘eten van Amerikaanse Kolenmijners’ moeten heten. Vertaald in het Italiaans is het dan Spaghetti alla Carbonara. Snap je het nog 😉

Spaghetti alla Carbonara komt in ieder geval nooit uit een pakje of een zakje en maak je ook niet met room! Je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig, Spek van de wang van een varken ‘guanciale’ of buikspek ‘pancetta’, eieren, kaas en pasta.

En natuurlijk naar smaak een beetje zout en heel veel versgemalen peper.

3-4 Personen | 20 Minuten

Ingredienten

300 gram spaghetti

200 gram spek, Pancetta of Guanciale, maar gewoon spek kan ook prima

4 verse eieren maatje L

175  gram geraspte Pecorino.

Zout en peper naar smaak

Bereiding Spaghetti alla Carbonara

Breng een ruime pan met water aan de kook eventueel met een snufje zout.

Kook de spaghetti volgens aanwijzingen op je verpakking ‘al dente’, dus nog een beetje stevig.

Giet af en bewaar wat kookvocht, en zet aan de kant.

Ondertussen snij je je spek in hele dunne stukjes, plakjes of blokjes en bak die uit in een grote pan met dikke bodem. Doe dit op een middelmatig vuur, ongeveer 10 minuten.

Drie eieren gebruik je helemaal en van het vierde ei gebruik je alleen maar het eigeel.

Doe deze in een kom en roer de helft van je kaas erdoorheen.

Als je spek lekker is uitgebakken doe je de spaghetti erbij en roer even goed door. Haal de pan van het vuur en roer je ei-kaasmengsel door de spaghetti-spek mengsel. Laat even staan tot het begint te stollen.

Vind je de spaghetti alla Carbonara nog te droog roer en dan nog een scheutje van je spaghetti kookvocht door.

Bestrooi met de rest van je kaas en lekker lang eroverheen draaien met je pepermolen.

Eventueel afmaken met wat fijngesneden peterselie.

Alla Carbonara!

 

 

 

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...