Home Recepten Spaanse Churros met kaneelsuiker zelf maken

Spaanse Churros met kaneelsuiker zelf maken

door Peter Eemsing
2 reageer 12,4K views
churros

Lekker als toetje na een spaanse of mexicaanse maaltijd en je hebt ze binnen 20 minuten op je tafel staan.

Churros is een traditioneel Spaans gerecht, een lekkernij die in Spanje bij voorkeur als ontbijt wordt gegeten met koffie en een hele dikke chocoladesaus, ofwel Churros con Chocolate.

Volgens sommigen werden ze voor het eerst gegeten in Catalonië aan het begin van de negentiende eeuw, anderen menen dat de Moren ze al hadden geïntroduceerd op het Iberisch Schiereiland. Dan bestaat er ook nog een theorie dat het de Spaanse priesters waren die ze voor het eerst bereidden en die van de rondreizende zigeuners, die het gerecht op kermissen aanboden. Dan weer zouden ze afkomstig zijn uit China en door de Portugezen naar Europa zijn meegenomen. Maar het meest gehoorde verhaal is toch wel dat Churros van oorsprong door herders in het veld gegeten werden, aangezien ze makkelijk te bereiden waren.

Churros, soms ook wel aangeduid als Spaanse donuts, Spaanse oliebol of stervormige reuze soezendeeg-friet, zijn in plantaardige olie gefrituurde snacks.

Hoe het ook zij: Tegenwoordig zijn Churros niet alleen in Spanje erg populair, maar ook ver daar buiten in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, andere Spaanstalige landen en uiteindelijk ook in Noord-Amerika. Deze lekkernij is niet alleen geschikt als ontbijt, maar ook als snack tussendoor. En je hebt ze zo gemaakt!

Ingrediënten

150 ml kraanwater
150 Ml melk
50 g + 50 g suiker voor de kaneelsuiker
100 g roomboter
250 g bloem
3 grote eieren
2 tl + 2 tl ceylon kaneel
1 spuitzak met grote kartelmond ongeveer 15 mm
zonnebloem olie
optioneel poedersuiker

Bereiding

Verwarm alvast de olie tot 180 graden.

Ik neem hiervoor vaak een grote koekenpan, of wok, met een hoge rand van ongeveer 5 cm zodat ik straks 2-4 churros tegelijk kan frituren. Dit kan natuurlijk ook in een frituurpan maar zorg er dan voor dat je mooie schone zonnebloem olie hebt.

Doe de melk, water, 50 gram suiker, roomboter in een pan en verwarm op een middel vuur totdat de roomboter gesmolten is. Neem de pan van het vuur en voeg in 1 keer 2 tl kaneel, de eieren en meel toe en kneed je churros deeg tot een dikke bal.

Let op het deeg moet vrij stevig zijn en zeker niet te nat. Ook niet te stevig want je moet het nog door de spuitzak zien te krijgen. Of misschien heb je wel een echte churro’s tang.

Wil je je deeg steviger maken voeg dan wat bloem toe. Het mag niet vanzelf uit de spuitzak lopen. Als de olie op temperatuur knijp je een stengel van ongeveer 12 cm rechtstreeks in de olie. Of een paar tegelijk. Knip na 10 cm de stengels desnoods af met een schaar. Je ziet na ongeveer 2 minuten dat ze bruin worden en keer ze dan nog een keertje om om ze af te bakken.

Herhaal dit totdat je deeg uit je spuitzak op is. Laat de gefrituurde churros drogen op een keukenpapiertje of theedoek. Meng de andere 50 gram suiker en kaneel tot lekkere kaneelsuiker en bestrooi de churros ermee. Je kan dit ook met poedersuiker doen. Of smelt lekker wat chocola om in te dippen. Succes verzekerd!

Geef een reactie

2 reageer

Chila vd Eertwegh 15 januari 2019 - 13:40

Hi, dank je wel voor je recept, ze zijn heerlijk! Was mijn eerste poging ze te maken in de frituur, dus ben erg blij (uit de oven vond ik ze nl minder). Er staat wel een typefout in je tekst, misschien wil je dat veranderen. Eerste regel onder de foto “om de tafel” ipv “op”.

Reply
Peter Eemsing 15 januari 2019 - 14:02

Chila, wat goed dat ze gelukt zijn. Wij vinden ze ook heerlijk! Dank voor je opmerking mbt de typefout, heb het aangepast !

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...