Home Recepten Schwarzwalder Kirsch Taart

Schwarzwalder Kirsch Taart

door Peter Eemsing
1280 views

Al tijden wil ik zo’n heerlijke ouderwetse Schwarzwalder Kirsch taart maken, maar goed, meestal ontbreekt het me aan tijd en begin ik er dus maar niet aan. Afgelopen paasweekeinde was ik vrij dus heb ik maar eens een poging gewaagd. Na eerst een volkomen mislukte bodem geproduceerd te hebben, toch maar vastberaden doorgegaan en uiteindelijk een heerlijk taartje geproduceerd.
Ik heb in dit recept ook custard pudding gebruikt omdat ik dat lekker vind combineren met slagroom en de kersen, maar je kunt ook gewoon de dubbele hoeveelheid slagroom gebruiken.

Ingrediënten:

Chocolade-biscuitdeeg:
150 gram suiker
125 gram bloem
30 gram cacao
1/4 theelepel zout
5 middelgrote eieren

Siroop:
50 ml kersenbrandewijn
50 ml water
100 gram suiker

Vulling:
30 gram custard
30 gram suiker
500 ml volle melk
+
500 ml volle slagroom
50 gram suiker
2 zakjes klopvast
+
375 gram kersen (ontpit) (diepvries)
100 ml kersenbrandewijn
1 eetlepel maizena
50 gram suiker

Om de taart af te maken:
150 gram pure chocolade in stukjes of schaafsel (je kunt ook hagelslag of vlokken gebruiken)
wat extra kersen voor de versiering

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 175 graden (ik gebruik meestal de eco heteluchtstand van mijn oven)

Begin met het maken van het chocolade biscuitdeeg. Daarvoor doe je de eieren, zout en de suiker in een vuurvaste kom. Breng wat water in een pannetje aan de kook en zet de kom daarop. Mix vervolgens tot het beslag lekker luchtig en ongeveer 37 graden is of, als je geen temperatuurmeter hebt, lauw aan voelt. Haal de kom dan van de warmtebron en mix nog minstens 5 minuten door. Je beslag koelt dan weer af en wordt heel erg luchtig. Zeef vervolgens de bloem en het cacaopoeder en schep dat voorzichtig door het beslag, totdat alles goed vermengd is. Zorg dat het luchtige volume niet verloren gaat.
Schenk het beslag in een ronde bakvorm van 24 cm doorsnede en bak gedurende 25-30 minuten in de oven.

Maak terwijl je beslag in de oven staat de siroop. Daarvoor doe je alle ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat de siroop afkoelen en zet weg tot gebruik.

Ook de vulling kun je alvast voorbereiden terwijl je beslag in de oven staat.
Gebruik 1 eetlepel van de likeur om een papje te maken met de maizena. Doe de kersen met de suiker in een pan en giet rest van de likeur erbij. Breng aan de kook en voeg dan het maizena papje toe. Kook een minuut of 3 door en zet dan het vuur uit. Laat afkoelen.
Meng de suiker met de custard in een kommetje en voeg twee eetlepels van de koude melk toe. Roer goed door totdat je een dikke massa hebt zonder kantjes. verwarm de rest van de melk in een pannetje en als de melk kookt, zet je het vuur  laag en voeg je het custard mengsel toe. Kook nog 3 minuten door en laat het mengsel vervolgens afkoelen. (PS: als je wat plasticfolie op de custard legt dan komt er geen vel op)

Klop de slagroom, suiker en klopvast stijf (let op dat je de slagroom niet tot boter klopt, dat is namelijk niet lekker) en zet koel weg.

Controleer na 25 minuten of je taartbodem het klaar is. dat doe door een dunne pin midden in het deeg te steken. Als die er schoon weer uitkomt, dan is je taartbodem klaar.
Laat de taartbodem afkoelen en snijd de bodem vervolgens in drie ronde platte delen.
Bestrijk alle delen royaal met de siroop. Smeer de helft van de custard op de bodem en vervolgens een derde deel van de slagroom en voeg dan de helft van de kersen toe. Leg daarop een bodemdeel en herhaal. Leg vervolgens de top op de taart en bestrijk de taart rondom met het laatste deel slagroom en bedek ook de bovenkant met slagroom. Bewaar wat slagroom om nog wat toefjes te kunnen maken. Bedek de taart vervolgens geheel met de chocolade voeg wat topjes slagroom toe om het geheel af te maken. Top af met wat extra kersen.

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...