Home Recepten Ras el Hanout maken, de simpele manier of de traditionele manier, jij mag kiezen!

Ras el Hanout maken, de simpele manier of de traditionele manier, jij mag kiezen!

door Peter Eemsing
6328 views

Ras el Hanout betekend letterlijk het hoofd van de winkel. Dit kruidenmengsel heeft zijn oorsprong in Noord Africa waar het veel gebruikt in stoofschotels in de Tajine gevuld met wild, lamsvlees, kip, cous-cous en of rijst.

Nu kan je in de meeste supermarkten deze kruidenmix kopen alleen die heeft vaak niet meer dan 7-9 ingrediënten en zit vaak vol met zout. De echte Ras el Hanout heeft meer dan 20 ingrediënten. Er zijn sommige recepturen bekend waarin wel 40 verschillende kruiden zitten. Elke mix is in Noord-Afrika ook anders gemengd. Het is de kruidenmix van het hoofd van de winkel, dus met zijn eigen signatuur en het beste wat je in die winkel kunt krijgen. Je kan er dus zelf ook prima mee spelen.

Dan behoor je bij de echte Ras El Hanout de basis kruiden eerst te roosteren voordat je ze gaat mengen. Deze bewerking is in de meeste recepturen ook overgeslagen. Meestal bestaat het mengsel uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes(staart peper), galangawortel, gember, foelie, zwarte komijn, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. In Ras el Hanout zit geen knoflook of zout! Maar als jij de beste mix wil maken als hoofd van je winkel, voel je vrij 😉

1 deel kan een theelepel zijn maar als je wat meer wil maken ook een eetlepel of een kommetje.

Simpele Ras El Hanout in delen

1 deel Gemberpoeder

1 deel Kardemompoeder

1 deel Kurkumapoeder

2 delen Paprika poeder

3 delen Kaneelpoeder

1 deel Chili vlokken

1,5 deel Komijnzaad

3 delen Korianderzaad

Je kan natuurlijk alle delen gewoon mengen in een vijzel maar als je hem wat lekkerder wil maken kan je het komijnzaad en de korianderzaad even roosteren voordat je hem gaat pletten. Gebruik je poeder ipv zaad neem dan ongeveer de halve hoeveelheden. Eigenlijk worden in een Ras el Hanout alle zaden geroosterd voordat ze in de vijzel gaan. De meeste recepten op internet zijn voornamelijk met gemalen kruiden die niet geroosterd zijn.

Traditionele Ras el Hanout in grammen

In de traditionele variant zitten ook nog 15 gram gedroogde bloem knoppen van een Es. Die ga je hier niet snel vinden of je moet er eentje in de tuin hebben staan.

100 gram Geelwortel

75 gram Gemberwortel

60 gram Kaneelstokjes liefst Ceylon

50 gram hele Kardamom peulen

30 gram hele Nootmuskaat of 20 gram poeder

20 gram Laoswortel (galanga)

20 gram Karwij zaad

20 gram witte Peper korrels

20 gram zwarte Peper korrels

20 gram Lange peper

20 gram Piment korrels

20 gram Staart peper, Cubebe

15 gram hele Kruidnagels

15 gram Komijnzaad

15 gram gedroogde rozenblaadjes

15 gram Fenegriekzaad

15 gram Anijs zaad

15 gram hele Steranijs

15 gram Venkelzaad

4 gedroogde kappertjes

1 gram Saffraan draadjes

Bereiding

Mocht je een ingrediënt niet kunnen vinden laat hem dan gewoon weg. We gaan deze Ras el Hanout traditioneel maken en daarvoor heb je twee bakplaten, bakpapier en een vijzel of magimix micro nodig. Kan je ipv van zaadjes alleen de gemalen versie vinden, neem dan ongeveer het gewicht door de helft.

Verwarm je oven voor op 170 graden.

Leg op je bakplaat met bakpapier de Gemberwortel, de Geelwortel en de Laoswortel in plakjes gesneden. Rooster deze ongeveer 15 minuten. Verwijder dan je bakplaat en zet aan de kant voor later en zet je oven op 160 graden.

Op de tweede bakplaat doe je al je kruiden die nog niet gemalen zijn. Behalve je kappertjes, Saffraan en Nootmuskaat. Rooster deze ook nog even 10 minuten.

Meng al je gemalen ingrediënten in een kom, hierbij komen ook je kappertjes die je in stukjes moet hakken.

Pak dan je vijzel en ga al je afgekoelde geroosterde kruiden fijnstampen, of gebruik simpel je magimix micro. Stamp of maal de geroosterde kruiden wat grover dan de gemalen kruiden

Voeg als laatste je fijngemalen nootmuskaat en fijngemalen saffraan toe en meng goed.

Bewaar de kruiden op een donkere plaats in een luchtdicht afgesloten blik.

Met deze hoeveelheid kan ik vaak een half jaar vooruit, ik heb dan een pot met ongeveer 500 gram Ras el Hanout. Dus als je minder wil maken halveer dan het gewicht.

Ras el Hanout kan je ook gebruiken als rub voor je vlees, meng hem dan met wat goede olijfolie!

Ook lekker!

2 reageer

Martijn 25 mei 2020 - 10:00

Ik wil de traditionele Ras el Hanout gaan maken maar het valt mij nu op dat er 2 maal karwijzaad in de ingrediëntenlijst staat, een maal 20 gram en een maal 15 gram. hoeveel gram karwijzaad moet ik gebruiken en wat had het andere kruid moeten zijn?

Reply
Peter Eemsing 25 mei 2020 - 10:39

Beste Martijn, bedankt voor je oplettendheid. Het moet 20 gram zijn en hij staat er dubbel in. Ik heb het aangepast!

Reply

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...