Rammenas je mooie pittige smaakmaker. Rammenas is een wortelgroente met een gekleurde schil en over het algemeen wit vruchtvlees aan de binnenkant. Net als de andere soorten rettich / daikon heeft hij een scherpe, pittige smaak. Rammenas wordt in allerlei kleuren en maten geteeld.
Bruine rettich is niet zo gebruikelijk als hun witte tegenhangers zoals daikon. De daikon zelf is afkomstig uit Oost-Azië en is een populair ingrediënt in de Japanse en Koreaanse keukens. Het is een heerlijke smaakmaker die je enigszins kan vergelijken met een radijs of rammenas. Ook zie het het gebruik van deze wortelgroente vaak terugkomen in vegetarische gerechten.
Rammenas wordt ook in Nederland verbouwd. Het is echter niet een van de meest voorkomende groenten en heeft een wat nichepubliek. Rettich wordt voornamelijk geteeld voor de versmarkt. In Nederland kun je verschillende soorten rettich vinden, waaronder de langwerpige, witte rettich die vergelijkbaar is met de Aziatische daikon, maar ook kleinere, ronde soorten zoals de rode, bruine of zwarte rettich.
Het klimaat in Nederland is relatief mild en vochtig, wat over het algemeen geschikt is voor de teelt van wortelgewassen zoals rettich. De groente wordt meestal gezaaid in het voorjaar en geoogst in de late zomer of het vroege najaar, afhankelijk van de variëteit en de teeltomstandigheden.
Je kunt Rammenas / Rettich / Daikon vinden in gespecialiseerde groentewinkels, biologische winkels en soms ook in de grotere supermarkten. Omdat het een wortelgroente is, kan rettich vrij lang bewaard worden en is daardoor relatief lang verkrijgbaar, hoewel de beste smaak en textuur worden bereikt als de groente vers is.
Hoe maak je Rammenas / Rettich / Daikon klaar?
Je kunt een Rammenas / rettich op dezelfde manieren bereiden als een witte rettich. Na het schillen kan hij rauw worden gegeten, worden gefermenteerd, gestoomd, gebakken, geroosterd of gekookt in soepen en stoofschotels.
Hierbij een aantal inspiratie gerechten waarin Rammenas / Rettich / Daikon de ster is.
Japanse Rettich Salade
Dun gesneden rettich met een soja- en sesamdressing.
Bereidingstijd: 15 minuten
Rettich Tempura
Gefrituurde stukjes rettich met een lichte tempura-beslag.
Bereidingstijd: 30 minuten
Oyakodon met Rettich
Een Japans rijstgerecht met kip, ei en dun gesneden rettich.
Bereidingstijd: 30 minuten
Rettich en Wortel Stir-fry
Gebakken rettich en wortel met knoflook en sojasaus.
Bereidingstijd: 20 minuten
Rettich Noodle Salade
Spiraalvormige rettich als een low-carb noedelalternatief in een frisse salade.
Bereidingstijd: 20 minuten
Rettich Oroshi
Geraspte rettich geserveerd als een frisse begeleiding bij gefrituurde of gegrilde gerechten.
Bereidingstijd: 10 minuten
Kkakdugi (Koreaanse Rettich Kimchi)
Gefermenteerde blokjes rettich met Koreaanse specerijen.
Bereidingstijd: 2-3 dagen voor fermentatie
Rettich Nabe
Een Japanse hotpot met grote stukken rettich en andere groenten.
Bereidingstijd: 1 uur
Muguk (Koreaanse Rettichsoep)
Een eenvoudige, hartige Koreaanse soep gemaakt met rettich.
Bereidingstijd: 30 minuten
Oden met rettich
Een Japanse stoofschotel waarin rettich een belangrijk ingrediënt is.
Bereidingstijd: 2 uur
Rettich Steak
Plakken rettich, gemarineerd en gegrild als plantaardig alternatief voor steak.
Bereidingstijd: 40 minuten
Musangchae (Koreaanse Rettichsalade)
Een pittige en zoete rettich salade.
Bereidingstijd: 20 minuten
Rettich Mochi
Japanse rijstcakes met stukjes rettich.
Bereidingstijd: 1 uur
Rettich Tsukemono (Gepekelde rettich)
Een snel gepekeld bijgerecht vaak geserveerd bij Japanse maaltijden.
Bereidingstijd: 1 uur voor het pekelen