Joël Robuchon is niet meer. De beroemde Franse chefkok Joël Robuchon is maandag in zijn huis in Genève op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.Na Paul Bocuse is dit alweer de tweede Franse grootheid die dit jaar is overleden. Robuchon is in 1990 nog uitgeroepen tot de chef van de eeuw. Als kok, schrijver maar vooral als ondernemer was hij een grootheid. Misschien wel een van de grootsten volgens velen. Ik waardeer zijn kookstijl enorm door zijn mix van Aziatische invloeden in de Franse keuken. Koop boeken van hem, het zijn bijbels voor de echte foodies!
Met zijn concern van restaurants, 32 michelin sterren, cateraar van vliegtuigmaaltijden en schrijver van 20 kookboeken werd zijn jaarlijkse omzet over de 100 miljoen euro geschat. De laatste jaren had hij een teruggetrokken bestaan. Gordon Ramsey heeft nog bij hem het vak geleerd, hij omschrijft die tijd als; een fucking trainingskamp voor commando’s
Als eerbetoon doen we dan ook een van zijn bekendste recepten, zijn Purée de Pomme de Terre, hemelse aardappelpuree!
Wil je meer informatie over Joël Robuchon? Bezoek zijn website hier: https://www.joel-robuchon.com/fr/index.php
Ingrediënten Purée de pommes de terre van Joël Robuchon:
1 kg aardappelen van dezelfde grote als je kunt krijgen de La Ratte variant. Een Franse vastkokende aardappel met een lichtgele schil en roomkleurig vruchtvlees.
De stevige Rattes hebben een boterachtige structuur en een nootachtige smaak en vooral geschikt om te koken of te grillen. Lindenhoff heeft ze op internet in hun assortiment!
250 gram boter in kleine blokjes
250 ml volle warme melk
10 gram zout per liter water
Bereiding:
Was de aardappelen zonder te schillen.
Kook de aardappelen 30 minuten zodat ze goed gaar zijn gebruik 10 gram zout per liter water.
Schil de aardappelen warm en verwarm ondertussen de melk
Haal de aardappelen door je passeerzeef (niet in een blender)
Doe ze in een pan met dikke bodem op een laag vuur en roer met een houten lepel het resterende vocht er rustig uit.
Dan roer alle boterblokjes er rustig beetje bij beetje doorheen totdat ze opgelost zijn, en blijf roeren zodat hij niet aanbrand
Voeg de melk toe, beetje bij beetje totdat je een mooie luchtige puree krijgt.
Als laatste haal je alles weer door een passeerzeef en klaar is je Purée de pommes de terre van Joël Robuchon