Deze plakkerige gehaktballetjes in sojasaus – glazuur zijn hét bewijs dat je met eenvoudige ingrediënten een gerecht kunt maken dat barst van smaak. Geïnspireerd op de rijke eetculturen van Oost-Azië, combineren deze gehaktballetjes het beste van zoet, zout en umami. Denk aan sojasaus, honing, sesamolie en verse gember – allemaal ingrediënten die samenkomen in een dikke, glanzende saus die perfect kleeft aan de goudbruin gebakken balletjes.
In landen zoals China, Japan en Korea worden dit soort gehaktballetjes vaak gebruikt in stoofgerechten, soepen of als bijgerecht. De techniek om een glazuur te maken dat de smaken omhult, is vergelijkbaar met de Japanse teriyaki of Chinese braises. Deze versie is snel klaar, eenvoudig te maken en ideaal voor een doordeweekse avond waar je toch iets bijzonders op tafel wilt zetten. Serveer het met gestoomde rijst en eventueel wat roergebakken groenten zoals paksoi, broccoli of Chinese kool.
Ingrediënten (voor 2 personen)
Voor de gehaktballetjes:
- 250 g rundergehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 lente-ui, fijngehakt
- 1 el paneermeel
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl verse gember, geraspt
- Zout en peper naar smaak
- 1 el plantaardige olie (voor het bakken)
Voor de sojasaus-glazuur:
- 3 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 el rijstazijn (of witte azijn)
- 1 tl sesamolie
- 1 tl maïzena + 1 el water (gemengd)
- 1 tl verse gember, geraspt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
Voor de garnering:
- 1 tl sesamzaadjes
- 1 lente-ui, in ringetjes
- 2 plakjes limoen of citroen
Bijgerecht:
- 150 g gestoomde witte rijst
Bereidingswijze plakkerige gehaktballetjes in sojasaus
Gehaktballetjes maken
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom.
- Vorm kleine balletjes (walnootformaat).
- Verhit olie in een koekenpan en bak de balletjes in 5–7 minuten rondom goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
Sojasaus-glazuur bereiden
- Gebruik dezelfde pan en voeg knoflook, gember, sojasaus, honing, rijstazijn en sesamolie toe.
- Breng zachtjes aan de kook en voeg het maïzena-watermengsel toe.
- Laat de saus indikken tot een stroperige glazuur (ca. 2–3 minuten).
Glazeren
- Doe de gehaktballetjes terug in de pan en schep goed om totdat alle balletjes bedekt zijn met de saus.
- Laat nog 2–3 minuten zachtjes sudderen.
Serveren
Serveer de gehaktballetjes met gestoomde rijst en werk af met sesamzaadjes, lente-ui en limoen.
Tips plakkerige gehaktballetjes in sojasaus
- Voeg een snufje chilivlokken toe voor extra pit.
- Serveer met roergebakken paksoi, Chinese kool of broccoli voor een complete maaltijd.
- Ook lekker met noedels of jasmijnrijst in plaats van gewone witte rijst.