Piccata di vitello is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk vertaald “kalfslapje” betekent. Het komt oorspronkelijk uit Italië en bestaat uit dunne kalfsoesters die snel worden gebakken en geserveerd met een saus van citroensap, boter, kappertjes en vaak witte wijn. De bereiding is relatief snel en eenvoudig. Lekker met pasta en een frisse salade.
Hier is een eenvoudig recept voor Piccata di Vitello voor twee personen:
Ingrediënten Piccata di vitello
2 kalfsoesters
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
50 gram bloem, voor het bestuiven
2 eetlepels olijfolie
30 gram ongezouten boter
1/2 kop droge witte wijn
Sap van 1 citroen
1 eetlepel kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
Verse peterselie, fijngehakt voor garnering
Bereidingstijden
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Bereidingswijze
Voorbereiding:
Leg de kalfsoesters tussen twee vellen plasticfolie en klop ze zachtjes plat tot ongeveer 0,5 cm dikte met een vleeshamer. Bestrooi beide kanten met zout en peper.
Doe de bloem in een ondiepe schaal en bestuif de kalfsoesters ermee, schud het overtollige bloem eraf.
Koken:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de kalfsoesters toe en bak ze ongeveer 2-3 minuten per kant, tot ze goudbruin en net gaar zijn. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
Doe de boter in dezelfde pan en laat het smelten.
Voeg de witte wijn toe en laat het 1-2 minuten sudderen, terwijl je de bruine stukjes van de bodem schraapt.
Voeg het citroensap en de kappertjes toe en laat het nog een minuut sudderen om de smaken te combineren.
Serveren:
Leg de kalfsoesters terug in de pan en bedek ze met de saus om ze op te warmen.
Garneer met verse peterselie en serveer de Piccata di vitello direct.