Home Recepten Maafe

Maafe

door Peter Eemsing
0 reageer 13 views
maafe recept

Maafe recept. Maafe is een traditioneel West-Afrikaans gerecht dat bekend staat om zijn rijke en hartige smaken. Het is een soort stoofpot die voornamelijk bestaat uit vlees (zoals kip, lam, rund of vis), groenten en een saus gemaakt van pinda’s of pindakaas. Deze saus geeft maafe zijn kenmerkende romige textuur en nootachtige smaak.

De oorsprong van maafe zijn de Mandinka en Bambara volkeren van Mali. Van daaruit heeft het gerecht zich verspreid naar verschillende andere West-Afrikaanse landen, waaronder Senegal, Gambia, Ivoorkust en Guinea, met elke regio die zijn eigen unieke draai aan het recept toevoegt. De ingrediënten en bereiding kunnen variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van ingrediënten en voorkeuren.

Maafe wordt vaak geserveerd met rijst, couscous of fufu (een zetmeelrijk bijgerecht gemaakt van cassave, yams of andere wortelgroenten).

Maafe Recept voor 4 Personen

Benodigdheden:

Voor de Pindasaus:

  • 300g ongezouten pinda’s
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 600ml water
  • Zout naar smaak

Voor de Maafe:

  • 500g kip, in stukken
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • 1 courgette, in plakjes
  • 700ml kippenbouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel chilipoeder (optioneel)

Bereiding maafe:

Pindasaus:

  • Begin met het roosteren van de pinda’s in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Laat ze afkoelen.
  • Doe de afgekoelde pinda’s in een keukenmachine en maal ze tot een fijne textuur. Voeg geleidelijk water en olie toe tot een gladde saus ontstaat. Voeg de fijngehakte knoflook en zout naar smaak toe. Zet de saus apart.

Maafe:

  • Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de stukken kip toe en bak ze rondom bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Haal de kip uit de pan en zet deze apart.
  • In dezelfde pan, voeg de ui, knoflook en gember toe. Fruit ze tot de ui glazig is, ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
  • Voeg de voorgekookte kip, wortelen, zoete aardappel, courgette, kippenbouillon, zout, peper en chilipoeder toe. Roer goed door en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en voeg de pindasaus toe. Roer goed door en laat het geheel 20-25 minuten sudderen, of tot de groenten zacht zijn en de kip gaar is.

Serveren:

  • Serveer de maafe warm met rijst of een ander bijgerecht naar keuze.

Totale Bereidingstijd:

  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Koken: 45 minuten
  • Totaal: 65 minuten
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...