Home Recepten Karjalanpaisti recept

Karjalanpaisti recept

door Peter Eemsing
0 reageer 32 views
Karjalanpaisti recept

Karjalanpaisti recept. Het nationale gerecht van Finland is “Karjalanpaisti”, ook bekend als Kareliëstoofpot. Dit is een traditionele Finse stoofpot die zijn oorsprong vindt in de regio Karelië, maar tegenwoordig in heel Finland populair is. De stoofpot is rijk aan smaak en bestaat typisch uit verschillende soorten vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en soms lamsvlees of wild. Daarnaast worden er wortelgroenten en veelal uien aan toegevoegd. Karjalanpaisti wordt langzaam gegaard, waardoor het vlees bijzonder mals wordt en de smaken goed kunnen samenvloeien.

Traditioneel Karjalanpaisti recept (4 personen)

Ingrediënten:

  • 400g rundvlees, in blokken
  • 400g varkensvlees, in blokken
  • 2 grote uien, grof gehakt
  • 2 wortels in blokken
  • 3-4 laurierblaadjes
  • 5-6 hele zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel zout
  • Optioneel 2-3 gehakte knoflook tenen
  • 600 ml water of vleesbouillon afhankelijk van de grote van je pan

Bereiding:

  1. Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Voorbereiden: Plaats de blokjes rund- en varkensvlees in een grote ovenvaste pot. Voeg de gehakte uien, wortel, laurierblaadjes, peperkorrels en zout toe.
  3. Garen: Giet water of bouillon over het vlees tot het net bedekt is. Dek de pot af met een deksel.
  4. Bakken: Zet de pot in de voorverwarmde oven en laat het 3-4 uur garen, tot het vlees mals is. Controleer af en toe; voeg zo nodig meer vocht toe.
  5. Serveren: Serveer warm met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Slowcooker Variant voor Karjalanpaisti (4 personen)

Ingrediënten:

  • Dezelfde ingrediënten als het traditionele recept.

Bereiding:

  1. Voorbereiden: Braad, indien gewenst, het rund- en varkensvlees kort in een hete pan aan alle kanten bruin voor extra smaak. Dit is optioneel.
  2. Combineren: Doe het gebakken of rauwe vlees samen met de gehakte uien, wortel, laurierblaadjes, peperkorrels en zout in de slowcooker.
  3. Koken: Voeg water of bouillon toe tot het vlees net bedekt is. Dek de slowcooker af.
  4. Garen: Stel de slowcooker in op laag en laat het 6-8 uur garen, of zet hem op hoog voor ongeveer 4-5 uur, tot het vlees erg zacht is.
  5. Serveren: Serveer de Karjalanpaisti uit de slowcooker warm, met een bijgerecht van aardappelpuree of gekookte aardappelen.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...