Home Recepten Hachis Parmentier

Hachis Parmentier

door Peter Eemsing
0 reageer 54 views
Hachis Parmentier

Hachis Parmentier is een traditionele Franse ovenschotel die zijn naam dankt aan Antoine-Augustin Parmentier, een apotheker en voedingsdeskundige die de aardappel in Frankrijk promootte in de 18e eeuw. Dit heerlijke gerecht bestaat uit laagjes gekruid gehakt, bedekt met een romige aardappelpuree en afgewerkt met een laagje gesmolten kaas. Het wordt vaak vergeleken met de Britse Shepherd’s Pie, maar onderscheidt zich door het gebruik van fijne Franse kruiden en ingrediënten.

Deze hartige schotel is vernoemd naar het Franse woord “hachis”, wat “gehakt” betekent, en “Parmentier”, als eerbetoon aan de man die de aardappel in Frankrijk populair maakte. Hachis Parmentier is het ultieme comfort food en wordt vaak geserveerd op koude dagen of als een gezinsmaaltijd. Het is eenvoudig te maken en biedt een perfecte balans van smaken en texturen. 

Traditioneel Recept voor Hachis Parmentier voor 4 Personen

Ingrediënten
Voor de vulling:
500 gram kalfsgehakt
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, fijngehakt
2 eetlepels tomatenpuree
100 ml runderbouillon
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
Zout en peper naar smaak

Voor de aardappelpuree:
800 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
100 ml melk
50 gram boter
Zout naar smaak

Voor de topping:
100 gram geraspte Gruyère of Parmezaanse kaas

Bereidingswijze
Bereiden van de vulling:
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
Voeg het kalfsgehakt toe en bak tot het gaar en lichtbruin is.
Voeg de fijngehakte wortels toe en bak enkele minuten mee.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg de runderbouillon, tijm en rozemarijn toe.
Laat het geheel sudderen op laag vuur tot het meeste vocht is verdampt en het mengsel dik is. Breng op smaak met zout en peper.

Bereiden van de aardappelpuree:
Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan.
Voeg de boter en melk toe aan de aardappelen en stamp tot een gladde puree.
Breng op smaak met zout.

Samenstellen van de Hachis Parmentier:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal.
Schep de aardappelpuree over het gehaktmengsel en strijk glad met een spatel.
Bestrooi de geraspte kaas over de aardappelpuree.

Bakken:
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 20-25 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Serveren:
Haal de Hachis Parmentier uit de oven en laat even afkoelen voordat je het serveert.

Snijd in porties en serveer warm.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...