Griekse Bifteki burgers. Bifteki is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit gekruid rundergehakt, vaak gevormd tot platte, ovale burgers. Het vlees is meestal op smaak gebracht met een mix van kruiden zoals oregano, komijn, peterselie en knoflook, en kan soms worden gevuld met feta voor extra smaak. Bifteki wordt meestal gegrild, wat het een heerlijke rokerige smaak geeft.
Bifteki komt uit Griekenland en is een populaire component van de Griekse keuken. Het woord “bifteki” is afgeleid van het Engelse woord “beefsteak,” wat de invloed van westerse culturen op de Griekse keuken weerspiegelt. Ondanks deze westerse invloeden, heeft bifteki zijn eigen unieke karakter dankzij het gebruik van traditionele Griekse kruiden en bereidingswijzen.
Ingrediënten Griekse Bifteki burgers voor twee personen
Voor de Bifteki:
300 gram rundergehakt
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels melk
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel komijnpoeder
Zout en peper naar smaak
100 gram feta, in blokjes
Olijfolie (voor het grillen)
Bereidingswijze
Meng het gehakt:
In een grote kom, meng het rundergehakt met de fijngehakte ui, knoflook, ei, paneermeel, melk, gehakte peterselie, gedroogde oregano, komijnpoeder, zout en peper.
Vorm de bifteki:
Neem een deel van het gehaktmengsel en druk het plat in je handpalm.
Plaats een paar blokjes feta in het midden en vouw het gehakt eromheen, vorm het tot een ovale burger zodat de feta volledig bedekt is. Herhaal dit met de rest van het gehakt en de feta.
Grillen:
Verhit een grillpan of barbecue en bestrijk met een beetje olijfolie.
Grill de bifteki’s ongeveer 5-7 minuten per kant, totdat ze gaar en mooi bruin zijn. Zorg ervoor dat de feta niet naar buiten lekt.
Serveren:
Serveer de bifteki direct van de grill, eventueel met een schijfje citroen voor extra smaak.
Tips voor Bijgerechten
Griekse Salade:
Meng plakjes komkommer, partjes tomaat, dunne ringen rode ui, blokjes feta en zwarte olijven. Besprenkel met olijfolie en citroensap, en breng op smaak met zout en peper.
Frietjes:
Snijd aardappelen in frietjes, meng met olijfolie en zout, en bak in de oven op 220°C gedurende 25-30 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep halverwege om.
Tomatenrijst:
Verhit olijfolie in een pan en fruit fijngehakte knoflook kort aan. Voeg geraspte tomaat en tomatenpuree toe, gevolgd door rijst en kippenbouillon. Laat op laag vuur koken tot de rijst gaar is en de bouillon is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper.
Geniet van je heerlijk gegrilde bifteki gevuld met feta en serveer met deze smakelijke bijgerechten voor een complete maaltijd!