Dit recept voor Gorgonzola creme met honingvijgen en een tuillekoekje is een zeer lekkere vervanger of alternatief voor een traditioneel kaasplankje. Het is even werk maar dan heb je ook wat. Dit recept zat ook in onze kerstworkshop.
Ingrediënten Gorgonzola creme :
(Voor 16 personen)
400 gram gorgonzola
400 ml slagroom
Ingrediënten voor de honingvijgen:
(Voor 16 personen):
16 vijgen
1 fles rode port
8 eetlepels honing
2 takes tijm
Ingrediënten voor de tuillekoekjes
Voor 16 personen:
60 gram eiwit
40 gram roomboter
50 gram bloem
70 gram suiker
Bereidingswijze vijgen:
Doe de vijgen in een pannetje en giet de port erbij. De vijgen moeten net onderstaan. Giet de honing erop en voeg de tijm toe. Breng aan de kook en kook gedurende tien minuten. Laat vervolgens de vijgen in de siroop afkoelen en snijd voor het serveren in de lengte doormidden.
Bereidingswijze tuille:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Mix de boter met de suiker en voeg vervolgens de bloem toe. Mix tot je een homogene massa hebt.
Klop in een andere kom het eiwit stijf en spatel dat vervolgens door het beslag.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk het tuille beslag zo dun mogelijk uit over het bakpapier. Zet gedurende tien minuten in de oven en laat daarna afkoelen. Breek in verschillende, maar minimaal 16 grote stukken en zet weg tot gebruik.
Bereidingswijze Gorgonzola creme:
Klop de slagroom in een hoge beker stijf. Klop eveneens in een hoge beker de gorgonzola tot een mooie gladde masse en spatel vervolgens de slagroom door de gorgonzola. Schep het mengsel in een spuitzak met een kartelspuitmond en leg koud weg.
Serveren
Spuit op een klein bordje een toefje gorgonzolacreme, leg twee helften van de vijgen erbij en plaats in de creme een groot stuk of twee kleinere stukjes tuille koekje.