Home Recepten Geroosterde kip met groenten, krieltjes en madeira

Geroosterde kip met groenten, krieltjes en madeira

door Peter Eemsing
0 reageer 1 views

Deze geroosterde kip met groenten, krieltjes en Madeira combineert malse kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, doordrenkt met de rijke smaak van Madeira. Door de kip eerst zonder groenten te roosteren, krijgen de groenten later precies genoeg tijd om mooi gaar en vol van smaak te worden.

Dit gerecht is perfect voor een avond met familie of vrienden! De bereidingstijden in dit gerecht zijn indicatief vanwege dat elke oven andere temperaturen heeft. Dit is de reden dat ik altijd een kerntemperatuur meter gebruik

Ingrediënten geroosterde kip met groenten, krieltjes en Madeira voor twee – vier personen:


1 hele kip
4 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt (plus extra hele teentjes voor bij de groenten)
1 citroen, in partjes gesneden
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
1 eetlepel verse tijm, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde tijm)
400 g krieltjes, gehalveerd
2 wortelen, in grove  dunne stukken gesneden
1 rode paprika, in repen gesneden
1 rode ui, in parten of reepjes gesneden
150 ml Madeira of rode port
Zout en peper naar smaak
Optioneel: verse peterselie, fijngehakt, voor garnering

Bereidingstijd: Ongeveer 1 uur en 40 minuten (inclusief rusttijd)

Bereiding:
Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C.


Kip voorbereiden (10 minuten):
Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf hem in met 2 eetlepels olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, tijm, zout en peper.
Vul de kip met enkele citroenpartjes en een extra teentje knoflook voor extra smaak.
Plaats de kip op een ovenrekje boven een braadslede en rooster deze 30-40 minuten zonder de groenten.

Groenten en krieltjes voorbereiden (10 minuten):
Meng ondertussen de krieltjes, wortelen, paprika en rode ui met de resterende 2 eetlepels olijfolie, de overgebleven knoflookteentjes en zout en peper.
Zet de groenten opzij totdat de eerste 30-40 minuten van de baktijd van de kip voorbij zijn.

Groenten en Madeira toevoegen en verder roosteren (30-45 minuten):
Haal na 30-40 minuten de kip uit de oven. Verdeel de groenten en krieltjes in een enkele laag op de bodem van de braadslede. Schenk de Madeira eroverheen en roer alles goed door de vrijgekomen sappen.
Plaats de kip terug op het rekje boven de groenten en zet de braadslede terug in de oven. Rooster nog eens 30-40 minuten, tot de kip een kerntemperatuur van 75°C bereikt en de groenten mooi gaar en gekarameliseerd zijn. Bedruip de kip eventueel tussendoor met de jus. Als de kip sneller klaar is dan de groenten haal je die vast uit de oven en zet hem apart om te rusten.

Kip laten rusten (10 minuten):
Haal de kip uit de oven en laat deze 10 minuten rusten op een snijplank. Dit zorgt ervoor dat de sappen behouden blijven, waardoor de kip extra sappig wordt.
Roer de groenten en krieltjes door de jus in de braadslede om alle smaken op te nemen.

Serveren:
Snijd de kip in stukken en leg deze op een serveerschaal. Schik de geroosterde groenten en krieltjes eromheen en garneer met verse peterselie.
Geniet van deze sappige, geroosterde kip met heerlijke, gekarameliseerde groenten en krieltjes, perfect doordrenkt met de smaak van Madeira. Smakelijk eten!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...