Home Recepten Gefrituurde polenta met rozemarijn

Gefrituurde polenta met rozemarijn

door Peter Eemsing
0 reageer 44 views
Gefrituurde polenta met rozemarijn

Gefrituurde polenta met rozemarijn is een lekker en makkelijk gerecht. Lekker met een ‘vegetarische’ of normale hamburger of pittig Italiaans saucijzen worstje.

De standaardverhouding voor het koken van polenta is meestal 4 delen vloeistof op 1 deel polenta. Deze verhouding zorgt ervoor dat de polenta volledig gaar wordt en een romige textuur krijgt.

Het is belangrijk om tijdens het koken regelmatig te roeren om klontjes te voorkomen en ervoor te zorgen dat de polenta gelijkmatig gaart. Indien je een dikkere of dunnere consistentie van polenta wenst, kun je de hoeveelheid bouillon aanpassen. Voor een dikkere polenta, gebruik je iets minder vloeistof, en voor een dunnere, meer sausachtige polenta, kun je iets meer vloeistof toevoegen.

Ingrediënten Gefrituurde polenta met rozemarijn voor 4 personen:

250 gram fijn polentameel

800 ml – 1000 ml groentebouillon

Zout, naar smaak

Plantaardige olie, voor het frituren (ongeveer 1 liter, afhankelijk van de grootte van uw frituurpan)

Verse rozemarijntakjes (ongeveer 8-12 takjes)

Optioneel: 50 gram Parmezaanse kaas, voor garnering

Zelfgemaakte dipsausjes als aioli, tomatensaus, pesto of romesco.

Bereidingswijze:

Polenta Koken (25 minuten): Breng het water of de groentebouillon aan de kook in een grote pan. Voeg een snufje zout toe. Voeg het polentameel langzaam toe terwijl je constant roert. Kook de polenta op laag vuur, terwijl je regelmatig roert, tot het mengsel dik en romig is, dit duurt ongeveer 20-25 minuten.

Polenta Afkoelen (2 uur): Spreid de gekookte polenta uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Laat het afkoelen op kamertemperatuur en plaats het dan in de koelkast om volledig stevig te worden, dit duurt ongeveer 2 uur. Als je haast hebt, kun je de polenta in de vriezer plaatsen voor ongeveer 30 minuten.

Polenta Snijden (10 minuten): Snijd de afgekoelde en gestolde polenta in reepjes of frietvormen.

Rozemarijntakjes Voorbereiden (5 minuten): Was de rozemarijntakjes en dep ze droog.

Frituren (20 minuten): Verhit de olie in een diepe frituurpan of grote pan tot ongeveer 180°C. Frituur de polentarepen in porties tot ze goudbruin en krokant zijn, dit duurt ongeveer 3-4 minuten per portie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur vervolgens de rozemarijntakjes kort in de hete olie, wat meestal slechts enkele seconden duurt.

Serveren: Serveer de Gefrituurde polenta met rozemarijn op een schaal en garneer met de gefrituurde rozemarijntakjes. Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas voor extra smaak.

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten

Koken: 25 minuten

Afkoelen: 2 uur (of 30 minuten in de vriezer)

Frituren: 20 minuten

Totale tijd: 60 minuten zonder afkoelen. 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...