Home Recepten Eieren pocheren miniworkshop

Eieren pocheren miniworkshop

door Peter Eemsing
0 reageer 32 views
Eieren pocheren

Eieren pocheren is een  kooktechniek die perfect is voor eieren, omdat het zorgt voor een zijdezachte textuur. Een gepocheerd ei heeft een vloeibare dooier omhuld door een zacht gestold eiwit. Het is een prachtige bereiding die vaak in gerechten zoals Eggs Benedict wordt gebruikt, maar het is ook geweldig in eenvoudige gerechten zoals een kom ramen of op een toast. En wat te denken op een salade of heerlijk bij zalm op toast.

Miniworkshop: Hoe pocheer je het perfecte ei

Wat je nodig hebt:
Vers ei (hoe verser, hoe beter, want verse eieren hebben stevigere eiwitten)
Pan met ruim water
Azijn
Kommetje of kopje
Schuimspaan of lepel met gaten

Stap-voor-stap instructies:
Voorbereiding:
Vul de pan met water en breng het aan de kook. Je hebt genoeg water nodig zodat het ei kan zweven zonder de bodem te raken.
Voeg een scheut azijn toe aan het kokende water; dit helpt het eiwit sneller te stollen.

Het Ei Breken:
Breek het ei voorzichtig in een kommetje of kopje. Dit maakt het makkelijker om het ei in het water te laten glijden zonder dat de dooier breekt.

Het Water Voorbereiden:
Zet het vuur lager zodat het water net onder het kookpunt blijft. Er moeten kleine belletjes aan de bodem van de pan verschijnen, maar het mag niet hard borrelen.

Het Ei Pocheren:
Roer het water in een cirkelvormige beweging om een draaikolk te creëren.
Laat het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. De beweging van het water zal helpen het eiwit om de dooier te wikkelen.

Timing:
Laat het ei 3-4 minuten pocheren voor een zachtgekookt ei, of langer als je een stevigere dooier wilt.

Het Ei Verwijderen:
Gebruik een schuimspaan om het ei voorzichtig uit het water te halen. Laat het ei even uitlekken.

Serveren:
Serveer het gepocheerde ei onmiddellijk na het bereiden voor de beste textuur en smaak.

Varianten:
Azijnvrij Pocheren: Sommige mensen houden niet van de smaak van azijn. Je kunt het weglaten, maar houd er rekening mee dat het eiwit iets minder snel stolt.

Zeefmethode: Voordat je het ei in de pan laat glijden, breek je het eerst in een zeef. De losse, waterige delen van het eiwit zullen erdoorheen vallen, waardoor je een netter gepocheerd ei krijgt.

Plasticfolie Methode: Bekleed een kopje met plasticfolie en breek het ei erin. Bind de folie dicht met een touwtje of elastiekje, zodat je een klein zakje krijgt. Laat het zakje in het water zakken en kook het ei tot het naar wens is. Verwijder het daarna uit de folie.

Door deze workshop te volgen, zou je in staat moeten zijn om thuis prachtige gepocheerde eieren te maken. Het vereist wat oefening, maar zodra je het onder de knie hebt, is het een geweldige techniek die je kunt gebruiken om allerlei gerechten op te vrolijken! Je kan op YouTube heel veel filmpjes vinden hoe je dit kan doen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...