Home Recepten Cotoletta alla Bolognese

Cotoletta alla Bolognese

door Peter Eemsing
0 reageer 17 views
Cotoletta alla Bolognese

Cotoletta alla Bolognese is echt zo’n heerlijk Italiaans gerecht uit de streek rond Bologna. Het is een beetje zoals de Milanese schnitzel, maar dan met een extra lekkere twist. Je neemt een mooi stukje kalfsvlees, paneert het lichtjes en bakt het dan. Maar hier komt het leuke deel: je doet er wat prosciutto op en bestrooit het royaal met Parmezaanse kaas. Vaak gaat er dan nog een lekkere saus overheen, zoals truffel- of roomsaus, maar dat hangt een beetje af van hoe je het zelf het lekkerst vindt.

Wat dit gerecht zo speciaal maakt, is de combinatie van het malse kalfsvlees met de zoute prosciutto en de rijke smaak van de Parmezaanse kaas. Meestal zet je het nog even onder de grill om de kaas te laten smelten en een beetje knapperig te laten worden. Echt, die mix van smaken is gewoon top.

Meestal serveer je de Cotoletta alla Bolognese met een simpele salade of wat groenten van het seizoen. Zo blijven de smaken van het gerecht mooi in balans. Het is een perfect voorbeeld van hoe je met een paar goede ingrediënten iets superlekkers op tafel kunt zetten. Echt Italiaans, simpel maar heerlijk.

Ingrediënten Cotoletta alla Bolognese:

Voor 2 personen, bereidingstijd 30 minuten, +/- 394 Kcal per persoon

2 kalfsentrecotes (elk ongeveer 150 gram)
2 dunne plakjes prosciutto in zijn geheel of gesnipperd.
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
2 eetlepels bloem
3 eetlepels broodkruim of panko
1 groot ei, licht geklopt
4 eetlepels olijfolie
100 ml droge witte wijn
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze Cotoletta alla Bolognese :
Voorbereiden: Leg de kalfsentrecotes tussen twee stukken plasticfolie en sla ze zachtjes platter met een vleeshamer tot ze ongeveer 1 cm dik zijn. Bestrooi beide kanten licht met zout en peper.

Paneren: Doe de bloem in een ondiepe schaal. Dompel de kalfsentrecotes eerst in de bloem, schud het overtollige eraf, doop ze vervolgens in het geklopte ei. Haal ze daarna nog een keer door het broodkruim zodat ze rondom lekker bedekt zijn.

Bakken: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kalfsentrecotes toe en bak ze 3-4 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.

Prosciutto toevoegen: In dezelfde pan bak je even kort de reepjes prosciutto en leg op elke kalfsentrecote een plakje/reepje prosciutto.

Saus maken: Giet de overtollige olie uit de pan en blus af met de witte wijn. Laat het even sudderen tot de saus iets is ingedikt. 

Parmezaanse kaas: Bestrooi de kalfsentrecotes rijkelijk met de geraspte Parmezaanse kaas.

Gratineren: Zet de borden kort onder de grill tot de kaas gesmolten en licht goudbruin is.

Giet nog wat saus over de entrecotes en serveer direct.

Voila geniet van je Cotoletta alla Bolognese met wat verse sla of seizoensgroenten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...