Home Recepten Chicken Tikka Masala

Chicken Tikka Masala

door Peter Eemsing
0 reageer 189 views
Chicken Tikka Masala

Chicken Tikka Masala is een wereldberoemd gerecht bestaande uit gegrilde kipstukjes (tikka) die worden geserveerd in een romige tomatensaus. De saus is typisch gekruid met garam masala, kurkuma, komijn en andere specerijen, wat resulteert in een heerlijk aromatisch en smaakvol gerecht.


De exacte oorsprong van Chicken Tikka Masala is onderwerp van debat. Hoewel vaak geassocieerd met de Indiase keuken, claimen veel bronnen dat het gerecht eigenlijk in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan onder de Zuid-Aziatische immigrantengemeenschappen. Een populair verhaal stelt dat het gerecht werd uitgevonden in een Indisch restaurant in Glasgow, Schotland, toen een klant klaagde dat zijn kip tikka te droog was en er een saus werd toegevoegd. Andere suggereren dat het zijn wortels heeft in de keukens van Brits-Indië als een manier om overgebleven vlees te gebruiken. 

Recept voor Chicken Tikka Masala voor Twee Personen

Ingrediënten:
Voor de kip:
250 gram kipfilet, in blokjes
150 ml yoghurt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel zout
Sap van een halve limoen

Voor de saus:
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel geraspte gember
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 groene chili, fijngehakt (optioneel)
1 theelepel kurkuma
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
100 ml room
2 eetlepels olie
Zout naar smaak
Verse koriander, voor garnering

Bereidingswijze:
Marineer de kip: Meng de yoghurt met knoflook, gember, chilipoeder, kurkuma, garam masala, zout en limoensap. Voeg de kip toe aan de marinade en zorg dat elk stuk goed bedekt is. Laat minstens 1 uur marineren in de koelkast, maar bij voorkeur langer.

Grill de kip: Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Grill de gemarineerde kipstukjes tot ze rondom mooi gekleurd zijn, ongeveer 10-15 minuten. Zet apart.

Maak de saus: Verhit olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook en gember toe en fruit tot de ui glazig is. Voeg kurkuma, garam masala, komijnpoeder, chilipoeder en groene chili toe. Bak een minuut om de aroma’s vrij te laten. Voeg dan de tomatenblokjes toe en laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen.

Combineer kip en saus: Voeg de gegrilde kip toe aan de saus en laat nog 5-10 minuten sudderen, zodat de kip goed doortrokken is van de saus.

Voeg room toe: Roer de room door de curry en verwarm nog enkele minuten. Proef en voeg indien nodig zout toe.

Garneer en serveer: Garneer met verse koriander en serveer met basmatirijst of naanbrood.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...