Home Recepten Carbonade Flamande: Belgische Stoofpot met Bier en Frietjes

Carbonade Flamande: Belgische Stoofpot met Bier en Frietjes

Dit gerecht kan je ook heel makkelijk in een slowcooker maken

door Peter Eemsing
0 reageer 53 views
Carbonade Flamande

Carbonade Flamande, oftewel Vlaamse stoofpot, is een klassieker uit België die perfect is voor een gezellig en smaakvol diner. Dit gerecht staat bekend om zijn rijke, hartige smaak, met rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in donker bier. De combinatie van uien, mosterd en kruiden maakt het vlees heerlijk mals en geeft een diepe smaak aan de saus. Traditioneel geserveerd met knapperige frietjes, is dit gerecht ideaal voor een avondje comfortfood. Dit recept brengt een stukje België op tafel en laat je genieten van de authentieke Vlaamse keuken.

Carbonade Flamande voor Vier Personen

Ingrediënten:

800 g sukadelappen, in blokjes gesneden

2 grote uien, in dunne ringen gesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 eetlepels bloem

2 eetlepels Dijon-mosterd

2 eetlepels bruine suiker of appelstroop

500 ml donker bier (bijv. Leffe Bruin of een ander Belgisch bier)

250 ml runderbouillon

2 eetlepels azijn

4 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)

2 blaadjes laurier

Zout en peper naar smaak

4 eetlepels boter

Frituurolie (indien nodig) en frietjes voor erbij

Bereiding:

Vlees aanbraden:

Smelt de helft van de boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur.

Bestrooi de sukadeblokjes met zout en peper, en bestuif ze licht met bloem.

Braad het vlees rondom bruin aan en zet het daarna even opzij.

Ui en knoflook bakken:

Voeg de rest van de boter toe en bak de uien en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.

Mosterd, suiker en bier toevoegen:

Roer de mosterd en bruine suiker door de uien, en giet het bier erbij om de aanbaksels los te roeren.

Vlees en kruiden toevoegen:

Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon, azijn, tijm, en laurierblaadjes toe.

Breng alles aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de stoofpot 2,5 tot 3 uur sudderen, tot het vlees lekker mals is en de saus is ingedikt.

Frietjes bakken:

Bak de frietjes in frituurolie of in de oven.

Serveren:

Proef de saus en breng op smaak met extra zout, peper, of suiker als dat nodig is.

Serveer de stoofpot in diepe borden met de frietjes ernaast. Eventueel kun je nog wat gebakken uitjes of peterselie eroverheen strooien.

Bereidingstijd:

Ongeveer 3 tot 3,5 uur, inclusief stooftijd.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...