Home Recepten Brood bakken in je airfryer

Brood bakken in je airfryer

door Peter Eemsing
1 reageer 517 views
Brood bakken in je airfryer

Kan je brood bakken in je airfryer ? Ja heel goed want je airfryer is eigenlijk gewoon een hele kleine turbo hetelucht oven die vaak alleen bovenwarmte heeft. Daarom kan je er ook heel goed brood in bakken in een stenen kom of siliconen vorm. De kunst is om een vorm te kiezen die genoeg ruimte heeft om de warme lucht langs je vorm te kunnen laten stromen zodat er overal genoeg ruimte is voor de hete luchtstroom van je airfryer.

Het bakken van brood in een airfryer in plaats van in een traditionele oven heeft verschillende voordelen. Eén van de belangrijkste redenen is dat een airfryer sneller opwarmt dan een conventionele oven. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te wachten voordat je kunt beginnen met bakken, wat handig is als je snel vers brood wilt maken. Voor een groot gezin is een airfryer te klein om dagelijks brood in te bakken maar in een klein huishouden is dit ideaal. Ook voor kleine broodjes als side dish bij je gerecht is een airfryer een handige hulp in je keuken.

Daarnaast is de lucht circulatie in een airfryer efficiënter dan in veel ovens. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing van het brood. De buitenkant wordt knapperig terwijl de binnenkant zacht en luchtig blijft.

Ook is er een energie-efficiëntie voordeel. Omdat airfryers kleiner zijn en sneller opwarmen, gebruiken ze over het algemeen minder energie dan een grote oven. Dit kan op lange termijn kostenbesparend zijn.

Maar kijk uit, vele goedkope modellen kunnen niet de consistente, hoge temperaturen bereiken die nodig zijn voor bepaalde soorten brood. Het is dus belangrijk om te experimenteren met tijden en temperaturen om het beste resultaat voor jouw specifieke airfryer te vinden. Wij gebruiken zelf de Wartmann keramische airfryer in onze recepten omdat hij pfas vrij is en een consistent temperatuur bereik heeft.

Een brood bakken in je airfryer

Je begint met de inhoud van je vorm te meten. Giet de vorm vol met water en meet vervolgens hoeveel water er in kan. Als je dan je deeg gaat maken weet je de verhouding bloem/water of een andere vloeistof zoals melk etc. De meest gebruikte verhouding voor brood, 60% hydratie, is 500 gram bloem en 300 ml water. Je moet er voor zorgen dat het broodje ruime krijgt om te rijzen dus je gebruikt 80% van de inhoud om het te vullen met bloem en water. Hieronder een indicatie van de verhoudingen.

Voor het berekenen van de verhoudingen van zout en gist (zowel verse als droge) naast bloem en water, gebruiken we typische verhoudingen die vaak in broodrecepten worden gehanteerd. Deze verhoudingen zijn:

Zout: ongeveer 2% van het gewicht van de bloem.

Verse gist: ongeveer 2% van het gewicht van de bloem (een gangbare verhouding voor normale rijstijden).

Droge gist: ongeveer 1% van het gewicht van de bloem (droge gist is ongeveer twee keer zo sterk als verse gist).

Laten we deze verhoudingen toepassen op de eerder berekende hoeveelheden bloem en water. Voor elke vormgrootte bereken ik de benodigde hoeveelheden zout, verse gist en droge gist in grammen.

Hier zijn de gewichten afgerond in grammen voor de verschillende ingrediënten in de tabel:

  • 100 ml = 80% van de vorm: 63 g bloem, 38 g water, 1 g zout, 1 g verse gist of 1 g droge gist
  • 150 ml = 80% van de vorm: 94 g bloem, 56 g water, 2 g zout, 2 g verse gist of 1 g droge gist
  • 200 ml = 80% van de vorm: 125 g bloem, 75 g water, 3 g zout, 3 g verse gist of 1 g droge gist
  • 250 ml = 80% van de vorm: 156 g bloem, 94 g water, 3 g zout, 3 g verse gist of 2 g droge gist
  • 300 ml = 80% van de vorm: 188 g bloem, 113 g water, 4 g zout, 4 g verse gist of 2 g droge gist
  • 350 ml = 80% van de vorm: 219 g bloem, 131 g water, 4 g zout, 4 g verse gist of 2 g droge gist
  • 400 ml = 80% van de vorm: 250 g bloem, 150 g water, 5 g zout, 5 g verse gist of 3 g droge gist
  • 450 ml = 80% van de vorm: 281 g bloem, 169 g water, 6 g zout, 6 g verse gist of 3 g droge gist
  • 500 ml = 80% van de vorm: 313 g bloem, 188 g water, 6 g zout, 6 g verse gist of 3 g droge gist

Je brood bakken

Meng de bloem en het zout in een kom.
Los de verse- of droge gist op in het water van maximaal 30 graden en voeg het toe aan de droge ingrediënten. Meng alles goed tot je een deeg hebt.

Kneed het deeg gedurende ongeveer 10-15 minuten op een met bloem bestrooid oppervlak, totdat het soepel en elastisch is. Je kunt ook een keukenmachine met een deeghaak gebruiken.

Laat je deeg 35-40 minuten rijzen op een warme niet tochtige plek.
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in de airfryer-pan of in je vorm. Zorg ervoor dat de pan/vorm is ingevet of bedekt met bakpapier om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Laat nu nog eens 30 minuten rijzen.


Verwarm je airfryer voor en stel de airfryer in op de temperatuur 180°C en de tijd op 20-25 minuten. Je kunt eventueel beginnen met 20 minuten en indien nodig verlengen.
Bak het broodje tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
Haal het broodje uit de airfryer en laat het afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Opmerkingen en Tips:

De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van je airfryer-model, dus houd het broodje goed in de gaten tijdens het bakken. Je kunt eventueel heteluchtstand gebruiken als je airfryer deze functie heeft om een gelijkmatige warmteverdeling te bevorderen. Je kunt de temperatuur en baktijd aanpassen op basis van je voorkeur voor de korst en de gewenste gaarheid van het broodje. Ik giet altijd een beetje water in de airfryer bak zodat het brood niet te droog word en goed rijst tijdens het bakken.

Geef een reactie

1 reageer

Mark Pijnenborgh 16 januari 2024 - 12:00

In de bereidingswijze mis ik het rijzen van het brood

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...