Home Recepten Borscht

Borscht

door Peter Eemsing
0 reageer 166 views
Borscht

Borscht is een traditionele soep die bekend staat om zijn kenmerkende dieprode kleur, voornamelijk afkomstig van de belangrijkste ingrediënt: rode biet. Deze soep heeft zijn wortels in de Slavische keuken, met name in Oekraïne, vanwaar het zich verspreidde naar Rusland, Polen, en andere Oost-Europese en Slavische landen. Elke regio heeft zijn eigen variatie van borscht, variërend in ingrediënten en bereidingswijzen.

De exacte oorsprong van borscht is enigszins onduidelijk, maar het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Oekraïense en Russische culinaire erfenis. Het gerecht is door de eeuwen heen populair gebleven vanwege zijn voedzaamheid, het relatieve gemak van bereiding, en de beschikbaarheid van de ingrediënten. Traditioneel wordt borscht gemaakt met een basis van rode bieten, aangevuld met een verscheidenheid aan groenten zoals kool, wortelen, uien, aardappelen en soms vlees. 

Hier is een eenvoudig vegetarisch recept voor borscht voor twee personen, met zure room en een garnering van dille en optioneel een pepertje voor wat extra warmte en pit. Dit gerecht kan je ook in een slowcooker of Dutch oven maken. Ook is het een makkelijk recept waarin je bijvoorbeeld restjes groenten als aubergine, kool, wortels of selderij kan toevoegen. In borscht kan je ook heel goed spek of een gerookte worst bijvoegen.

Ingrediënten Borscht voor twee personen:

250 gram rode bieten, geschild en grof geraspt

1 middelgrote ui, fijngehakt

1 wortel, geschild en grof geraspt

1/4 kleine witte kool, fijngesneden

1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes gesneden

1 liter groentebouillon

1 laurierblad

Zout en zwarte peper naar smaak

1 eetlepel plantaardige olie

1-2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 klein rood pepertje, fijngehakt (optioneel, voor extra pit)

Zure room, voor serveren

Verse dille, fijngehakt, voor garnering

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten

Koken: 40-50 minuten

Totale tijd: Ongeveer 1 uur

Bereidingswijze:

Groenten Voorbereiden (15 minuten): Schil en rasp de bieten en wortelen. Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de kool en aardappelen in blokjes. Hak het pepertje fijn, indien gebruikt.

Groenten Sauteren (10 minuten): Verhit de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en sauteer tot deze glazig is. Voeg de bieten en wortelen toe en sauteer enkele minuten.

Soep Koken (30-40 minuten): Voeg de groentebouillon, het laurierblad, de aardappelen en kool toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 30-40 minuten zachtjes koken, of tot de groenten gaar zijn.

Op Smaak Brengen (5 minuten): Voeg de fijngehakte knoflook en het rode pepertje toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de soep nog enkele minuten koken.

Serveren: Serveer de borscht warm, garneer met een klodder zure room en bestrooi met de fijngehakte dille.

Deze vegetarische borscht is rijk en smaakvol, met een mooie balans tussen de aardse smaken van de bieten en de frisheid van de kruiden. De toevoeging van een klein rood pepertje geeft een aangename warmte aan het gerecht, waardoor het perfect is voor koude dagen. Lekker met brood.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...