Home Recepten Boemboe recept

Boemboe recept

door Peter Eemsing
0 reageer 178 views
boemboe recept

Boemboe recept. Een boemboe is een Indonesische kruidenpasta die de basis vormt van veel traditionele Indonesische gerechten. Deze pasta bestaat uit een blend van diverse kruiden en specerijen die fijngemalen worden tot een pasta. De samenstelling van een boemboe kan variëren afhankelijk van het specifieke gerecht waarvoor het wordt gebruikt, maar veelvoorkomende ingrediënten zijn chilipepers, sjalotten, knoflook, gember, kurkuma, en soms trassi (gefermenteerde garnalenpasta).

Om een boemboe te maken, begin je met het verzamelen van alle benodigde kruiden en specerijen, zoals sjalotten, knoflook, chilipepers, gember, kurkuma, koriander, komijn, en eventueel trassi voor een authentieke smaak. Je snijdt eerst alle verse ingrediënten grof zodat ze gemakkelijker te vermalen zijn. Voor het fijnmalen van deze ingrediënten tot een pasta kun je een vijzel en stamper gebruiken, wat in veel Indonesische keukens de voorkeur heeft vanwege de manier waarop de aroma’s en oliën van de kruiden vrijkomen. Als alternatief is een keukenmachine ook een praktisch hulpmiddel, vooral als je tijd wilt besparen of een grotere hoeveelheid boemboe maakt.

Zodra je alle ingrediënten tot een fijne pasta hebt vermalen, verhit je wat olie in een pan op middelhoog vuur. Je voegt de boemboe toe aan de hete olie en bakt het zachtjes aan. Dit proces is cruciaal, omdat het de smaken en aroma’s van de pasta versterkt en verdiept. Het is belangrijk om de boemboe goed in de gaten te houden en regelmatig te roeren om te voorkomen dat het aanbrandt. Na enkele minuten zal je keuken zich vullen met de rijke geuren van de boemboe, een teken dat je basis voor tal van Indonesische gerechten klaar is.

Deze methode van het maken van boemboe vereist geen opsommingslijst van stappen maar is eerder een vloeiend proces waarbij je leert aan te voelen wanneer de ingrediënten goed gemengd zijn en de aroma’s optimaal vrijkomen. Het is een techniek die je naar eigen inzicht kunt aanpassen, afhankelijk van het specifieke gerecht dat je bereidt of je persoonlijke voorkeur.

Hier is een basisrecept voor een veelzijdige boemboe die je als fundament kunt gebruiken voor diverse Indonesische gerechten, zoals curry’s, stoofschotels of marinades:

Basis Boemboe Recept

Ingrediënten:

 • 4 sjalotten, gepeld
 • 4 teentjes knoflook, gepeld
 • 2 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd voor minder hitte indien gewenst
 • 2 cm verse gemberwortel
 • 2 cm verse kurkuma (of 1 theelepel kurkumapoeder)
 • 1 theelepel gemalen koriander
 • 1/2 theelepel gemalen komijn
 • Zout naar smaak
 • Optioneel: 1 theelepel trassi voor een authentieke umami-smaak

Bereidingstijd:

 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Bereiding: 5 minuten

Bereidingswijze:

 1. Voorbereiden: Snijd de sjalotten, knoflook, chilipepers, gember en kurkuma grof zodat ze makkelijk te malen zijn.
 2. Malen: Gebruik een vijzel en stamper of een keukenmachine om alle ingrediënten tot een fijne pasta te malen. Voor een gladde pasta kun je een beetje water of olie toevoegen om het mengen te vergemakkelijken.
 3. Bakken: Verhit een kleine hoeveelheid olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de boemboe toe en bak deze een paar minuten tot het aromatisch wordt. Let op dat de pasta niet aanbrandt.

Deze basis boemboe kan nu gebruikt worden als smaakmaker voor diverse gerechten. Je kunt het direct gebruiken, of het in porties invriezen voor later gebruik. Experimenteer met de verhoudingen en ingrediënten om een boemboe te creëren die perfect aansluit bij jouw persoonlijke smaak en de gerechten die je wilt bereiden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...