Bisque is natuurlijk gewoon een Frans woord voor bouillon gemaakt van schaaldieren. Deze bisque van krabpoten en grote garnalen is prijzig om te maken, maar is ontzettend lekker en rijk van smaak. Erg veel werk heb je er niet aan, alhoewel je wel wat groente moet snijden, het meeste werk is eigenlijk het vlees van de krab dat je uit de poten moet halen. Je kunt deze bisque serveren als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat stokbrood en knoflook, maar ook als amuse drankje of voorafje. De bouillon laat zich ook prima invriezen.
Ingrediënten bisque van krabpoten en grote garnalen
2,5 kilo krabpoten en wat ingevroren of vers krabvlees (250 gram)
2 grote rode uien
4 knoflooktenen
1,5 dl cognac
8 takjes tijm
2 preistronken
4 flinke wortels
1 venkelknol
500 gram easy peal garnalen (plus twee garnalen per persoon extra om te grillen en op het laatst aan de soep toe te voegen)
1 rode peper
een flink glas witte wijn
pot visfond (350 ml)
1 blikje tomatenpuree (15 ml)
1,5 liter water
1,5 cm verse gember en een eetlepel roomboter
Bereidingswijze bisque van krabpoten en grote garnalen
Pak een flinke soeppan en een snijplank want die heb je nodig. Snijd de uien in stukjes en de knoflook in plakjes. Ook de wortels, venkelknol, gember, rode peper en prei moet je even in stukken snijden, dan kun je deze ingrediënten goed met elkaar vermengen.
Doe de roomboter in soeppan en laat smelten. Bak de uien in de roomboter en als ze glazig worden voeg je de knoflook toe, roer alles goed door en bak de knoflook een paar minuten mee op half hoog vuur. De knoflook mag niet bruin worden, dus zet het vuur of je pit niet te hoog! Voeg dan de krabpoten toe, zet het vuur hoog en giet de cognac over de krabpoten, daardoor krijg je een heerlijk bite in de bouillon.
Dan voeg je de rest van de ingrediënten toe, dus de in stukken gesneden groente, garnalen en kruiden en giet je de wijn en visfond erbij, alsmede de tomatenpuree. Voeg vervolgens het water toe (alle ingrediënten moeten net onder water staan) en breng aan de kook.
Laat 1,5 uur trekken op een laag vuur of klein pitje.
Haal de krabpoten uit de bouillon en giet de bouillon door een zeef, pers alle sap uit de ingrediënten die je opvangt in de zeef en haal het vlees uit de krabpoten. Dit vlees voeg je toe aan de bouillon en vervolgens pureer je het vlees door de bouillon heen met een staafmixer. Verwarm de bouillon en voeg vlak voor het serveren het extra krabvlees toe en eventueel nog wat extra gegrilde garnalen.
Dit recept is voldoende voor 10-12 personen