Ayam Goreng Serundeng Kelapa, Kippenbouten gebakken met gekruide kokosrasp.
Ayam Goreng Serundeng Kelapa is een heerlijk Indonesisch gerecht waarbij kippenbouten worden gebakken en geserveerd met serundeng, een gekruide kokosrasp. Dit gerecht is vol van smaak en biedt een prachtige combinatie van knapperige en sappige texturen. De kip wordt eerst gegaard in een smaakvolle kokosmelk (je kan dit ook in water doen), wat zorgt voor extra malsheid en smaak, en daarna gefrituurd voor een knapperige buitenkant.
Ayam Goreng Serundeng Kelapa is vaak een onderdeel van een rijsttafel en daarbij passen verschillende bijgerechten die de smaken van dit Indonesische gerecht aanvullen. Gestoomde rijst is een klassiek bijgerecht dat de rijke en kruidige smaken van de kip goed balanceert. Sambal Goreng Kering Tempeh, een pittige en hartige tempeh-schotel, voegt extra diepte toe aan de maaltijd. Gado-Gado, een Indonesische salade van gekookte groenten en tofu met een rijke pindasaus, biedt een frisse en knapperige aanvulling. Acar Timun, een zoetzure ingelegde komkommersalade, zorgt voor een verfrissende en pittige smaak. Sayur Lodeh, een zachte en romige groentecurry in kokosmelk, vormt een mooi contrast met de knapperige serundeng. Een simpele salade van kropsla, komkommer en tomaat met een lichte vinaigrette biedt een lichte, verfrissende aanvulling op het gerecht. Pisang Goreng, gefrituurde bananen, kunnen als zoete en knapperige snack of als dessert worden geserveerd.
Ingrediënten Ayam Goreng Serundeng Kelapa (voor 2 personen):
2 kippenbouten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel witte peper
1 stengel citroengras, gekneusd
2 daun salam (Indonesische laurierblaadjes) of gewone laurierblaadjes
400 ml kokosmelk of water
Zout naar smaak
Olie om te frituren
Voor de Serundeng (gekruide kokosrasp):
100 gram geraspte kokos
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 sjalot, fijngehakt
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel suiker
Zout naar smaak
1 eetlepel plantaardige olie
Bereidingswijze:
Kippenbouten voorbereiden:
Meng de knoflook, sjalot, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkumapoeder, witte peper en zout in een kom.
Wrijf de kippenbouten in met dit kruidenmengsel en laat het minimaal 30 minuten marineren, bij voorkeur een nachtje in de koelkast.
Kippenbouten koken:
Verhit een beetje olie in een diepe pan en voeg de gekruide kippenbouten toe. Bak ze kort aan alle kanten bruin.
Voeg het citroengras, de laurierblaadjes en de kokosmelk toe.
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de kip ongeveer 30 minuten sudderen tot de kip gaar is en de saus is ingekookt.
Kippenbouten frituren:
Haal de kippenbouten uit de pan en laat ze goed uitlekken en dep ze droog.
Verhit olie in een diepe pan of friteuse tot 180°C.
Frituur de kippenbouten goudbruin en knapperig, ongeveer 5-7 minuten.
Laat de gefrituurde kip uitlekken op keukenpapier.
Serundeng (gekruide kokosrasp) maken:
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de knoflook, sjalot, korianderpoeder, komijnpoeder en kurkumapoeder toe en bak tot ze geurig zijn.
Voeg de geraspte kokos, suiker en zout toe. Roer goed door.
Blijf roeren en bak de kokosrasp tot deze goudbruin en knapperig is, ongeveer 10-15 minuten.
Laat de serundeng afkoelen.
Serveren:
Serveer de gefrituurde kippenbouten op een bord en bestrooi royaal met de serundeng.
Garneer met verse koriander en serveer met gestoomde rijst en eventueel een frisse komkommersalade.
Bereidingstijd Ayam Goreng Serundeng Kelapa:
Voorbereiding: 30 minuten
Marineren: 30 minuten tot een paar uur (bij voorkeur)
Koken: 30 minuten
Frituren: 5-7 minuten
Serundeng maken: 15 minuten