Alles over wijting. Dit is een visje dat veel familie heeft in de kabeljauwsoorten en je komt ‘m tegen in de in de Noordzee. Deze vis is best slank en heeft een zilvergrijze look. Wijting is lekker zacht en een beetje zoet om te eten en is goed verkrijgbaar bij de Nederlandse vissers.
In de keuken is het echt zo’n vis die je op allerlei manieren kunt klaarmaken. Of je ‘m nu bakt, grilt of laat sudderen, het kan allemaal. Paneer hem en doe bak in de pan, en je krijgt een lekker krokant visje terwijl het binnenin mooi sappig blijft. Bij een portie fish and chips duikt wijting ook wel eens op als een vervanger van de dure kabeljauw. Je kunt er ook prima viskoekjes mee maken door de vis te mixen met wat kruiden en andere ingrediënten voordat het de pan in gaat. En als je ‘m laat meekoken in een stoofpotje of soep, pikt de hij alle smaken goed op. Ook op de bbq is Wijting een mooie vis om te gebruiken.
Omdat wijting niet zo’n heftige smaak heeft, doet hij het goed met sterke kruiden en sausjes. En in de zonovergoten Mediterrane keuken is het ook een hit, lekker gegrild met een drupje citroen, olijfolie en wat verse kruiden en een pasta.
Hier zijn 15 gerechten uit de wereldkeuken waarin wijting een centrale rol speelt:
Fish and Chips (Verenigd Koninkrijk) – Wijting in beslag gedoopt en gefrituurd, geserveerd met frieten.
Filets de Merlan à la Meunière (Frankrijk) – Meunière bereide wijtingfilets, vaak geserveerd met een botersaus en citroen.
Merlan Frito (Spanje) – Krokant gefrituurde wijting, vaak geserveerd met een partje citroen.
Merluzzo Panato (Italië) – Gepaneerde en gebakken wijting.
Ryba smażona (Polen) – Gebakken vis, vaak met wijting als optie.
Balık Tava (Turkije) – In een pan gebakken vis.
Merlan en Colère (Frankrijk) – Een traditioneel gerecht waarbij de vis op een unieke manier wordt gepresenteerd om ‘boos’ te lijken.
Pescado Frito (Latijns-Amerika) – Een algemene term voor gefrituurde vis.
Pescada à Portuguesa (Portugal) – Een gerecht waarbij wijting kan worden bereid met tomaten, uien en aardappelen.
Merlán con Patatas (Spanje) – geserveerd met aardappelen, een eenvoudig en rustiek gerecht.
Tekturta Malia (Marokko) – Een Marokkaanse wijze van het bereiden van vis met kruiden en saus.
Fiskesuppe (Noorwegen) – Een Noorse vissoep waarin wijting kan worden gebruikt.
Psari Plaki (Griekenland) – Een gebakken visgerecht met tomaten en uien.
Merlan à l’Africaine (Noord Afrikaanse landen) – Bereid met een mix van Afrikaanse kruiden.
Fischbrötchen mit Wittling (Duitsland) – Een broodje met gefrituurde of gebakken wijting, een populair streetfood-item.