Home Recepten Zomerse Ceviche

Zomerse Ceviche

door Peter Eemsing
0 reageer 18 views
zomerse ceviche

Deze zomerse ceviche is een superfris en smaakvol gerecht uit Latijns-Amerika waarbij rauwe vis in citrusvruchtensap wordt gemarineerd. Deze methode ‘kookt’ de vis zonder hitte, wat zorgt voor een heerlijk zachte textuur en een zure kick. Voor een geslaagde ceviche kies je vissoorten die geschikt zijn voor rauwe bereiding vanwege hun stevige textuur en milde smaak. Klassieke keuzes zijn zeebaars, pollak, dorade, tonijn, zalm, kabeljauw en rode snapper, terwijl schaaldieren zoals garnalen, sint-jakobsschelpen en octopus ook populair zijn. Het gebruik van verse vis is essentieel om de beste smaak en textuur te garanderen, en het gerecht moet snel na bereiding worden geserveerd om te voorkomen dat de vis te gaar wordt in de citrusmarinade.

In dit recept kiezen we voor Hollandse koolvis, ofwel pollak, die uit de heldere, koude wateren van de Noordzee komt. Deze vis is perfect voor ceviche dankzij zijn stevige, witte vlees dat alle frisse limoen of citroensap en pittige radijsjes goed oppikt.

Het is een geweldige manier om deze toegankelijke vis te laten schitteren in een stijlvol zomers gerecht. Je kan kiezen tussen limoen of citroen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Limoen is traditioneel en geeft een scherpe, heldere smaak die uitstekend samengaat met vis, terwijl citroen iets zachter en minder intens is, wat een subtielere zuurheid aan het gerecht kan toevoegen.

Deze koolvis ceviche is ideaal voor een lichte lunch of als een chic voorgerecht. Het is gezond, makkelijk te maken, en een feest voor het oog.

Ingrediënten zomerse ceviche voor twee personen:


250 gram Hollandse koolvis (pollak), vers en in dunne plakjes gesneden
Sap van 3 limoenen of 2 citroenen
1 kleine rode ui, dun gesneden
2-3 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
1 groen lente-uitje, fijngehakt
1 kleine groene chili, fijngehakt (optioneel)
Verse koriander, naar smaak
Zout en zwarte peper, naar smaak
Extra vierge olijfolie, voor de afwerking

Bereidingswijze:
Vis voorbereiden: Zorg ervoor dat de koolvisfilets ontdooit zijn en vrij van graten. Nadat de vis volledig ontdooid is, kun je deze in kleinere stukjes snijden en marineren in het citrussap. 

Marineren: Doe de gesneden koolvis in een mengkom. Voeg het limoensap toe zodat de vis goed bedekt is. Het zuur van de limoen zal beginnen met het ‘garen’ van de vis. Laat dit ongeveer 15-120 minuten staan, of totdat de vis een ondoorzichtige kleur krijgt en afhankelijk hoe dik je de vis gesneden hebt.

Overige ingrediënten toevoegen: Voeg de dun gesneden rode ui, fijngehakte groene chili (als je wat hitte wilt toevoegen), en een beetje zout en zwarte peper toe. Meng alles voorzichtig door elkaar. Laat het geheel nog 5 minuten marineren.

Serveren: Schep de ceviche op borden. Verdeel de dun gesneden radijsjes en lente-uitjes over de ceviche voor een frisse, knapperige textuur. Garneer met verse koriander en drizzle een beetje extra vierge olijfolie over elk bord voor een rijke afwerking.

Opmaak: Zoals te zien op de foto, arrangeer de ingrediënten netjes voor een visueel aantrekkelijk gerecht. De radijs voegt niet alleen smaak maar ook een mooie visuele component toe met zijn levendige kleur en textuur.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...