Home Recepten Zelf Lahmacun maken

Zelf Lahmacun maken

door Peter Eemsing
0 reageer 42 views
Lahmacun

Lahmacun, ook wel bekend als Turkse pizza, is een smakelijk gerecht waarbij een dun, rond deeg belegd wordt met een mengsel van gehakt, groenten zoals tomaten en paprika’s, en een rijkelijke hoeveelheid kruiden zoals paprika. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Turkije en is enorm populair in andere landen van het voormalige Ottomaanse Rijk, waaronder Armenië, Syrië en Libanon.

Voor één lahmacun heb je zo’n 100 gram gehakt nodig. Hierdoor blijft de topping dun, waardoor je lahmacun lekker knapperig bakt.

Traditioneel eet je lahmacun met een assortiment aan bijgerechten zoals partjes citroen, veel rauwe ui, gehakte peterselie en soms rucola of andere bladgroenten. Vaak wordt het opgerold met deze groenten binnenin en geserveerd met een kant van ayran, een verfrissende Turkse yoghurtdrank.

Wil je zelf lahmacun maken voor twee personen, dan heb je het volgende nodig:

Voor het deeg:
250 gram bloem
1 theelepel gist
1/2 theelepel suiker
1/2 theelepel zout
150 ml warm water ongeveer 30 graden
1 eetlepel olijfolie

Voor de topping:
200 gram kalfsgehakt (100 gram per lahmacun)
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 rode paprika, fijngehakt
2 tomaten, gepureerd
1 theelepel paprikapoeder
Een snufje cayennepeper (als je van pittig houdt)
Zout en peper
Wat peterselie, fijngehakt

Optioneel om te serveren:
Citroenpartjes
Verse peterselie
Rauwe uienringen
Rucola of ijsbergsla

Zo maak je het:
Meng de bloem, gist, suiker en zout. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg. Laat dit een uurtje rijzen.
Meng het gehakt met de ui, knoflook, paprika, tomaten, kruiden, zout en peper. Roer de peterselie erdoor.
Verdeel het deeg in tweeën en rol het uit tot dunne bodems.
Verdeel het gehaktmengsel over de bodems.
Bak de lahmacun in een voorverwarmde oven op 250°C tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 10-12 minuten.

Serveer je zelfgemaakte lahmacun met citroenpartjes, peterselie, uienringen, en wat groens. Lekker als lunch of lichte avondmaaltijd, en helemaal top met een glaasje ayran!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...