Home Recepten Tom Kha Pla, Thaise kokossoep met vis

Tom Kha Pla, Thaise kokossoep met vis

door Peter Eemsing
0 reageer 34 views
Tom Kha Pla

Tom Kha Pla, Thaise kokossoep met vis. Herinner je je die zonnige dagen op een terrasje tijdens je vakantie in Thailand, waar de smaken van de lokale keuken je zintuigen prikkelden? Tom Kha Pla is een van die onvergetelijke gerechten die je direct terugvoeren naar die momenten. Deze heerlijke Thaise soep, met zijn romige kokosmelk, vis, fris citroengras en pittige hint van galangal, is perfect om de warmte van de zomer te omarmen.

In Tom Kha Pla, de Thaise kokossoep met vis, kun je het beste vissoorten gebruiken die stevig genoeg zijn om hun textuur te behouden tijdens het koken. Vissoorten die goed passen in dit gerecht zijn bijvoorbeeld kabeljauw, zeebaars, koolvis, tilapia, roodbaars, en makreel. Deze vissoorten hebben een stevige textuur en milde smaak, waardoor ze goed samengaan met de rijke en aromatische kokosbouillon zonder uit elkaar te vallen. Ze zorgen ervoor dat de soep een mooie balans krijgt tussen de romigheid van de kokosmelk en de frisse, kruidige smaken van de Thaise kruiden.

Tom Kha Pla is ideaal als een lichte lunch of een diner op een warme avond.

Tom Kha Pla voor Twee Personen

Ingrediënten:
200 g visfilet, in stukjes gesneden
400 ml kokosmelk
200 ml kippenbouillon
2 stengels citroengras, geplet en in stukken van 5 cm gesneden
3 plakjes galangal (of gember als vervanging)
3-4 kaffir limoenblaadjes, middenrib verwijderd en in stukjes gescheurd
1-2 rode chilipepers, in dunne ringen gesneden (optioneel voor extra pit)
100 g champignons, in plakjes gesneden
1 kleine tomaat, in partjes gesneden
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel suiker
2 eetlepels limoensap
Verse koriander voor garnering
1-2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Instructies:
Voorbereiden van de ingrediënten:
Snijd de koolvisfilet in hapklare stukjes en zet apart.
Maak de overige ingrediënten klaar zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst.

Bereiden van de soepbasis:
Verwarm een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe.
Voeg de geplette citroengrasstengels, galangal en kaffir limoenblaadjes toe aan de pan.
Laat het mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken kunnen trekken.

Toevoegen van de vis en groenten:
Voeg de koolvis, champignons, tomaat en rode chilipeper (indien gebruikt) toe aan de pan.
Laat de soep nog eens 5-7 minuten zachtjes koken, of tot de vis gaar is en de champignons zacht zijn.

Op smaak brengen:
Voeg de vissaus en suiker toe aan de soep en roer goed door.
Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Proef en pas de smaak aan met extra vissaus of limoensap indien nodig.

Serveren:
Verwijder de citroengrasstengels, galangal en kaffir limoenblaadjes uit de soep.
Schep de soep in kommen en garneer met verse koriander en lente-uitjes.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...