Home Recepten Gekookte zilvervliesrijst met rauw vlees, heerlijk voor je hond

Gekookte zilvervliesrijst met rauw vlees, heerlijk voor je hond

door Peter Eemsing
0 reageer 11,2K views

Gekookte zilvervliesrijst met rauw vlees, heerlijk voor je hond.

Alles voor je hondjes, de een geeft brokken, de ander maaltijden en wij geven onze trouwe viervoeters vlees. Diepgevroren dan wel. Elke twee weken komen de mensen van Lotgering hier 2 kratten diepvriesvlees bezorgen. Met twee Ridgebacks en twee Leonbergers is dat ook zo weer op.

Een gemiddelde hond heeft ongeveer 1-2% van zijn lichaamsgewicht aan rauw vlees nodig. Bij ons krijgen ze allemaal 500 gram per hond per dag. Dat zijn dus 4 pakjes per dag.

Af en toe maak ik het extra lekker voor ze. Dan kook in in ruim kokend water 1 kg zilvervliesrijst en na 12 minuutjes koken lekker langzaam laten afkoelen met de deksel op de pan en na een half uurtje het vlees erbij in de pan. Als er geen botdelen in het vlees zitten kan je het gelijk meekoken, met botdelen dus niet!

Dietske de voedingsexpert van Lotgering geeft hierover de volgende waarschuwing over diepgevroren vlees met botten!

De samenstelling van ons vlees bestaat uit spieren, organen en botten. Op het moment dat het vlees gekookt wordt, veranderd de structuur van het geheel, maar met name van de botten en dit maakt het zeer gevaarlijk. Gekookte botten kunnen namelijk niet meer opgelost worden door de maagsappen die zich bevinden in de maag van de hond. Een gezonde, rauw gevoerde hond kan botten rauw en in zijn geheel opeten, deze zullen oplossen en veranderen tot een brei als zij in de maag verblijven. Zodra de botten gekookt worden, stagneert dit proces en kunnen de botten dus onverteerd in de darmen terecht komen met alle nare gevolgen van dien.

Het beste kun je dus gewoon de rijst koken, en onder het afkoelen en het ontdooide vlees erbij doen zodat je de lekkere bouillon smaak krijgt. Ga dus ook niet diepvries vlees met botten op een hoge stand ontdooien in je magnetron!

Zilvervliesrijst is vezelrijk, dus gezonder dan witte rijst. Maar die keuze mag je zelf maken! Als ik een rijstmaaltijd maak voor ons zelf, kook ik altijd een kilootje extra mee voor de doggie’s. En dan naar keus wat groente’s erbij, boontjes, broccoli etc etc.

Dit recept kan natuurlijk ook prima met smuldier, rodi, bark etc, zolang het maar diepgevroren is, let wel op of er botten in het vlees verwerkt zitten of niet!

Dit receptje is natuurlijk niet bedoeld om een discussie over vlees te voeren, maar meer als leuke tip!

Voor 4 honden:

1 kg zilvervlies rijst

2 pakjes a 500 gram diepvriesvlees  Lotgering

Zet een grote pan op met 2 liter kokend water

Kook 12-14 minuten door als je parboild rijst hebt (90 procent van alle rijst is parboiled, voorgekookt)

Of 20-25 minuten als je rauwe rijst hebt.

Meng je ontdooide vlees erdoor en laat nog eens een 30-60 minuten afkoelen met de deksel op je pan!

Eet smakelijk voor je doggie’s!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...