Home Recepten Tajine Djaj

Tajine Djaj

door Peter Eemsing
0 reageer 71 views
Tajine Djaj

Tajine Djaj. Kippenbouten gestoofd in een tajine met olijven, ingelegde citroenen en Marokkaanse specerijen
Tajine Djaj is een klassiek Marokkaans gerecht dat zijn naam ontleent aan de traditionele kookpot, de tajine. Deze aardewerken pot zorgt voor een unieke smaak en een gelijkmatige garing van het vlees. De combinatie van kip, olijven, ingelegde citroenen en een mix van aromatische specerijen maakt dit gerecht tot een ware smaakexplosie. Je kan ook alle losse kruiden vervangen door een Ras el Hanout kruidenmix.

Ingrediënten Tajine Djaj (voor 2 personen):


2 kippenbouten
1 eetlepel olijfolie
1 ui, in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt

Kruiden
1/2 theelepel gemalen gember
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel kurkuma
1/4 theelepel kaneel
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel zwarte peper
Alternatief: Vervang de losse specerijen door 2 eetlepels Ras el Hanout kruidenmix.

1/2 ingelegde citroen, in stukken gesneden
100 ml kippenbouillon
50 g groene olijven, ontpit
1/2 bosje koriander, fijngehakt
1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt
50 g rozijnen (optioneel)

Bereidingswijze:


Voorbereiding:
Wrijf de kippenbouten in met zout, peper, gemalen gember, komijn, koriander, paprikapoeder, kurkuma en kaneel (of gebruik 2 eetlepels Ras el Hanout). Laat dit minimaal 30 minuten marineren, of bij voorkeur een paar uur in de koelkast.

Bakken van de kip:
Verhit de olijfolie in een tajine of een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de kippenbouten toe en bak ze aan alle kanten bruin, ongeveer 8-10 minuten. Haal de kip uit de pan en zet apart.

Uien en knoflook bakken:
Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en bak tot de ui zacht is, ongeveer 5 minuten.

Stoven:
Leg de kippenbouten terug in de pan bij de ui en knoflook. Voeg de ingelegde citroen, kippenbouillon, olijven en rozijnen (indien gebruikt) toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, en laat het geheel ongeveer 45-60 minuten sudderen met de deksel op de pan, tot de kip gaar en mals is. Roer af en toe en voeg indien nodig extra bouillon toe.

Afmaken:
Roer de fijngehakte koriander en peterselie door de tajine vlak voor het serveren. Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.

Serveren:
Serveer de Tajine Djaj met gestoomde couscous, rijst of vers Marokkaans brood.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 30 minuten
Marineren: 30 minuten tot een paar uur (bij voorkeur)
Koken: 1 uur

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...