Nashville Hot Chicken is een pittig, gebakken kipgerecht dat zijn oorsprong vindt in Nashville, Tennessee. Het gerecht wordt toegeschreven aan Thornton Prince, een man die beroemd werd om zijn pittige kip. Volgens de roddels was het oorspronkelijke recept een wraakactie van een vriendin die zijn ontbijt extra pittig maakte om hem te straffen, maar Prince vond het zo lekker dat hij het recept verfijnde en zijn eigen restaurant in 1945, Prince’s Hot Chicken Shack, opende.
In de afgelopen decennia is Nashville Hot Chicken weer hip geworden, dankzij de heropleving van comfort food en de groeiende populariteit van de Amerikaanse zuidelijke keuken. Dit retro gerecht heeft zijn weg gevonden naar restaurants en fastfoodketens over de hele wereld, geliefd om zijn intense smaak en knapperige textuur.
Recept voor Nashville Hot Chicken met Coleslaw
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de kip:
2 kippenbouten
240 ml karnemelk
1 ei
120 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
Plantaardige olie om te frituren
Voor de hot chicken saus:
120 ml frituurolie (uit de pan waarin de kip is gefrituurd)
1 eetlepel cayennepeper (meer of minder naar smaak)
1/2 theelepel bruine suiker
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel zout
Voor de coleslaw:
150 gram witte kool, fijngesneden
1 wortel, geraspt
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel appelciderazijn
1 theelepel suiker
Zout en peper naar smaak
Voor de gegrilde boterham:
4 sneetjes wit brood
Boter
Augurken (voor garnering)
Bereidingswijze:
Kip marineren:
Meng de karnemelk en het ei in een kom. Voeg de kippenbouten toe en laat minstens 30 minuten (bij voorkeur een paar uur) marineren in de koelkast.
Kip paneren en frituren:
Meng de bloem, zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder in een ondiepe schaal.
Haal de kippenbouten uit de marinade en wentel ze door het bloemmengsel tot ze volledig bedekt zijn.
Verhit de olie in een diepe pan tot 175°C. Frituur de kippenbouten goudbruin en gaar, ongeveer 12-15 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
Hot chicken saus maken:
Meng in een kom de cayennepeper, bruine suiker, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout.
Voeg 120 ml van de hete frituurolie toe en roer goed door. Smeer de saus over de gefrituurde kip met een kwast.
Coleslaw bereiden:
Meng de fijngesneden kool en geraspte wortel in een kom.
Voeg de mayonaise, appelciderazijn, suiker, zout en peper toe. Meng goed en laat de smaken minstens 15 minuten intrekken.
Boterhammen grillen:
Besmeer de sneetjes brood licht met boter aan beide zijden.
Grill het brood in een broodrooster of koekenpan tot beide zijden goudbruin en knapperig zijn.
Serveren:
Leg een kippenbout op een sneetje gegrild brood, voeg wat augurken toe en dek af met een tweede sneetje brood.
Serveer de sandwich met een royale portie coleslaw aan de zijkant.