Home Recepten Köttbullar Zweedse gehaktballetjes

Köttbullar Zweedse gehaktballetjes

door Peter Eemsing
0 reageer 28 views
Köttbullar Zweedse gehaktballetjes

Köttbullar Zweedse gehaktballetjes zijn een van de meest iconische gerechten uit Zweden. Ze werden populair gemaakt door koning Karel XII van Zweden, die naar verluidt het recept voor gehaktballen meenam na zijn verblijf in het Ottomaanse Rijk in de vroege 18e eeuw. Sindsdien zijn deze gehaktballen een onderdeel geworden van de Zweedse keuken en worden ze vaak geserveerd met aardappelpuree, vossenbessenjam en een rijke jus.

In de loop der jaren hebben “Köttbullar” verschillende variaties ondergaan, waarbij ze worden gecombineerd met champignons en room om een luxueuze saus te creëren. Deze versie biedt een heerlijke twist op het traditionele recept en is een ware traktatie. Of je nu bekend bent met de Zweedse keuken of op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, dit gerecht zal je zeker bevallen!

Recept voor Köttbullar Zweedse gehaktballetjes in een champignon crème saus (voor twee personen)

Ingrediënten:
250 gram rundergehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
1/2 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel gemalen piment (optioneel)
Zout en peper naar smaak
1 eetlepel boter
200 gram champignons, in plakjes
1 eetlepel bloem
500 ml kippenbouillon
100 ml room
Verse peterselie, gehakt (voor garnering)

Bereiding:
Gehaktballen Maken:
Meng het rundergehakt met het ei, paneermeel, fijngehakte ui, knoflook, gemalen piment, zout en peper.
Vorm kleine balletjes ter grootte van een golfbal.

Gehaktballen Bakken:
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de gehaktballen toe en bak ze rondom bruin. Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.

Champignonroomsaus Maken:
Voeg de champignons toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.
Strooi de bloem over de champignons en roer goed door.
Voeg de kippenbouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren, zodat de saus dikker wordt.
Voeg de room toe en roer goed door. Breng de saus langzaam aan de kook zodat hij niet gaat schiften.

Gehaktballen Toevoegen aan de Saus:
Voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
Laat het geheel sudderen op laag vuur tot de gehaktballen gaar zijn en de saus goed ingedikt is, ongeveer 10-15 minuten.

Serveren:
Schep de gehaktballen en champignonroomsaus op borden.
Garneer met verse peterselie.
Serveer met aardappelpuree, pasta of rijst naar keuze.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...