Home Recepten Kalakeitto: Heerlijke Finse Zalmsoep voor Twee Personen

Kalakeitto: Heerlijke Finse Zalmsoep voor Twee Personen

door Peter Eemsing
0 reageer 16 views
Kalakeitto

Kalakeitto, oftewel Finse zalmsoep, is een eenvoudige maar super smakelijke soep die al generaties lang populair is in Finland. Deze romige soep met zalm, aardappelen, en wortelen is perfect voor de koude winterdagen of wanneer je gewoon zin hebt in een warme, troostrijke maaltijd. De oorsprong van Kalakeitto ligt bij de Finse vissersfamilies, die hun verse zalm combineerden met eenvoudige ingrediënten voor een voedzame maaltijd.

Door de jaren heen is Kalakeitto een geliefde klassieker gebleven die nog steeds in heel Finland wordt gegeten. Met de zachte, romige bouillon en verse kruiden zoals dille of bieslook brengt deze soep een stukje Scandinavische gezelligheid in je eigen keuken.

Ingrediënten Kalakeitto Twee Personen:

  • 250 g zalmfilet, in blokjes gesneden
  • 3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 grote wortel, in plakjes
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 500 ml visbouillon
  • 150 ml volle melk of kookroom
  • 1 laurierblad
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel verse dille of bieslook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: citroenpartjes voor het serveren

Bereiding:

  1. Voorbereiden van de groenten (10 minuten):
    • Schil en snijd de aardappelen en wortelen in blokjes. Hak de ui fijn.
  2. Basis van de soep maken (5 minuten):
    • Verhit de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot hij glazig is.
  3. Aardappelen en wortelen koken (15 minuten):
    • Voeg de aardappelen, wortelen, visbouillon en het laurierblad toe. Laat het geheel 10-15 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
  4. Zalm toevoegen (5 minuten):
    • Voeg de zalmblokjes toe en laat ze 5 minuten zachtjes koken, tot ze net gaar zijn.
  5. Romig maken en afwerken (5 minuten):
    • Verwijder het laurierblad en roer de melk of room erdoor. Verwarm het geheel zonder het te laten koken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren:
    • Schep de soep in kommen, garneer met dille of bieslook en serveer met een partje citroen als je dat lekker vindt.

Deze Kalakeitto is een heerlijke Finse zalmsoep die je gemakkelijk thuis kunt maken. Met zijn romige bouillon en malse zalm is dit de perfecte soep voor een gezellige maaltijd voor twee.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...