Home Recepten Capcay Goreng een veelzijdig Indonesisch roerbakgerecht

Capcay Goreng een veelzijdig Indonesisch roerbakgerecht

door Peter Eemsing
0 reageer 1 views
Capcay Goreng

Capcay Goreng is een veelzijdig Indonesisch roerbakgerecht met wortels in de Chinese keuken. De naam capcay, afkomstig uit het Hokkien-Chinees, betekent “tien groenten,” maar het mooie van dit gerecht is dat je er van alles in kunt doen. Jij maakt het vaak als restjesmaaltijd, waarbij je elke keer kijkt welke groenten je nog in de koelkast hebt liggen. Deze versie combineert shiitake-paddenstoelen en Chinese kool met knapperige wortel, paprika, bloemkool en broccoli. Het gerecht is snel klaar en biedt eindeloze variatiemogelijkheden. Serveer het met witte rijst en geniet van de Indonesische en Chinese smaken in één kleurrijke maaltijd.

Capcay Goreng voor 4 Personen

Ingrediënten:
200 g kipfilet of rundvlees, in dunne reepjes gesneden
200 g Chinese kool, grof gesneden
100 g shiitake-paddenstoelen, in plakjes gesneden
1 wortel, in dunne schijfjes
1 rode paprika, in reepjes
100 g bloemkoolroosjes
100 g broccoli, in kleine roosjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, in dunne ringen gesneden
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels oestersaus
1 theelepel suiker
½(bij voorkeur zonnebloem- of arachideolie)
Zout naar smaak
Optioneel: 1 theelepel maizena, gemengd met 2 eetlepels water (voor een dikkere saus)
Optioneel: witte rijst om erbij te serveren

Bereiding:
Voorbereiding van het vlees: Marineer de kip of het rundvlees met een eetlepel sojasaus en een snufje zout. Voor rundvlees kun je het eerst licht blancheren in kokend water om het malser te maken.

Roerbakken van het vlees: Verhit 1 eetlepel olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur en bak het vlees tot het net gaar is. Haal uit de pan en zet apart.

Groenten roerbakken: Verhit de resterende olie in dezelfde pan. Voeg de knoflook en ui toe en bak tot ze beginnen te geuren. Voeg de wortel, paprika, bloemkool en broccoli toe en roerbak 3-4 minuten tot de groenten knapperig zijn.

Shiitake en Chinese kool toevoegen: Doe de shiitake en Chinese kool erbij en roerbak nog 2 minuten.

Smaakmakers en saus: Voeg sojasaus, oestersaus, suiker, witte peper en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 2-3 minuten sudderen. Voor een dikkere saus, voeg de maizenamix toe.

Vlees terug in de pan: Voeg het vlees weer toe en meng goed. Breng op smaak met zout.

Serveren: Serveer de Capcay Goreng warm, eventueel met witte rijst.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...