Zoete Thaise chilisaus zelf maken is niet moeilijk. In het midden van Thailand, krijg je bij een stukje gegrilde kip, garnaal of een gefrituurde loempia,caltijd een schaaltje zoete chili dipsaus. Natuurlijk kun je die kant en klaar uit een flesje halen maar wil je de pure smaak uit Thailand op je bord, dan maak je deze dipsaus natuurlijk zelf. Zonder smaakstoffen en conserveermiddelen! Lees meer over de soorten pepers in dit artikel.
Deze saus is ook heerlijk bij de bbq en bij veel andere recepten waar je de heerlijke zoete chili saus voor wil en kan gebruiken. Dit recept is ook leuk om mee te spelen en naar eigen smaak aan te passen.
Ingrediënten
120 ml rijstazijn of gewoon witte azijn
120 gram kristalsuiker, of palmsuiker
1 theelepel vissaus of zout
Naar keuze 2 kleine chilipepers voor erg pittig of 1 gewone peper voor gewoon pittig, grof gestampt of gesneden!
80 ml water
Bereiding Zoete Thaise chilisaus
Pak een sauspannetje en doe daar de azijn, suiker, vissaus, peper en water in, breng langzaam al roerend aan de kook en laat ongeveer 2 minuutjes zachtjes koken. Draai dan het vuur laag en laat het mengsel nog 4-5 minuten pruttelen tot de saus ietsjes stroperig begint te worden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen, de saus gaat dikker worden bij het afkoelen. In een goed schoongemaakte fles of weckpot kun je deze saus rustig, wel goed afgesloten en in de koeling, een week of twee bewaren. Bij ons is hij meestal na 2 dagen op 😉
ps. Vind je onze recepten leuk en zou je deze eens met je vrienden, familie of collega’s in onze keuken willen koken? Kijk ook eens op onze andere website deKookworkshop.nl!