Home Recepten Zelf Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn maken

Zelf Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn maken

door Peter Eemsing
0 reageer 4,1K views
Glühwijn - Gluhwein - Bisschopswijn

Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn. De koude dagen komen er weer aan en wat is er dan niet lekkerder dan een glas thuisgemaakte warme kruidige wijn aan de keukentafel.

Dit warme, alchoholische drankje, wat we in Nederland vaak drinken is eigenlijk bisschopswijn. De bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en glühwein met verschillende citrusvruchten, dus niet alleen met sinaasappel, maar ook met citroen en dergelijke. De bisschopswijn drinken we vaak rond sinterklaas de glühwijn rond de kerst.

Geschiedenis

De Romeinen kenden dit lekkere drankje al genaamd Conditum Paradoxum die ze indertijd kruiden met Peper, Safraan, Mastiek (hars van de Mastiekboom) en dadels met een flinke scheut honing.

De voorloper van de bisschopwijn is hipocras, een wijn die na het eten opgediend werd met geconfijte vruchten en taarten. Tevens werd hij gedronken met oud en nieuw waar de hipocras begeleid werd door opgerolde wafeltjes “de rolletjes” die de windselen van het nog te ontginnen jaar symboliseerden.

De legende vertelt dat de drank werd uitgevonden door de Griekse dokter Hippocrates in de 5e eeuw v.Chr., maar in werkelijkheid komt de naam pas voor vanaf de 14e eeuw.

Hipocras is een sterk gesuikerde wijn met honing. Men gebruikte ongeveer 200 gram honing voor 3 liter wijn. Daarnaast werden er “koninklijke kruiden” toegevoegd, welke is niet altijd even duidelijk, maar kaneel en gember waren essentieel. Verder gebruikte men kruidnagel, peper, muskaatnoot, kardemom, majoraan, rozenwater of oranjebloesem. Men liet het mengsel rusten en daarna werd het gefilterd. Het kon jaren bewaard worden.

De hedendaagse Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn

Is vaak gemaakt van een zeer matige kwaliteit rode wijn die op smaak gebracht word met voornamelijk suiker en kruiden. Je kan natuurlijk bedenken dat een beetje fatsoenlijke rode wijn 5 euro kost dat een fles glühwijn van 2,75 waar nog kruiden aan toegevoegd zijn niet veel meer van doen heeft met een mooie rode wijn.

Zelf gebruik ik het liefst als basis een mooie rode Rioja of een wijn uit de Rhône Vallei of Bourgogne. Elke andere rode wijn, liefst biologisch en niet te kruidig, is ook goed hiervoor, of speel eens met een witte. De goedkope glühwijn uit de winkel kan je het beste gebruiken om peertjes in te stoven 😉

Ingrediënten Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn

2 flessen rode wijn van 750 ml per fles, wij gebruiken altijd een mooie zachte rioja
3 sinaasappels in plakjes
1 citroen in plakjes
8 kruidnagels
1 kaneelstok
3 peperkorrels
4 kardemom peulen
3 gedroogde steranijs
150 ML rode ruby port

Eventueel honing of suiker naar smaak toevoegen, ik gebruik voor deze hoeveelheid 2 eetlepels honing

Bereiding Glühwijn – Gluhwein – Bisschopswijn

Het belangrijkste is bij het maken van glühwijn dat je de wijn heel langzaam verwarmt. Je alcohol gaat namelijk verdampen als je het aan de kook brengt. Ik zie wel eens mensen even snel een glaasje warm maken in de magnetron en dan is gelijk al je alcohol eruit en drink je suikerwater met kruiden 😉

Alcohol verdampt al bij 78 graden. Zet een pan met een dikke bodem op een heel laag vuur en doe de wijn erin. Voeg gelijk al je ingrediënten erbij en verwarm, eventueel op een warmhoudplaatje, langzaam! Als je een thermometer hebt kan je het verwarmen tot ongeveer 55-60 graden en laat daarna nog een uurtje trekken met de deksel op de pan! Let op je temperatuur! Zeef de wijn vervolgens en serveer weer met een plakje sinaasappel of citroen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...