Zelf een ambachtelijk brood bakken is niet moeilijk, je hebt maar een paar ingrediënten nodig en tijd. Toen onze voorouders voor het eerst granen begonnen te verbouwen, brouwden ze een eenvoudig deeg van water en graan en bakten dit op hete stenen om een soort ongezuurd platbrood te maken. De ontdekking en het gebruik van gist, een sleutelingrediënt in veel hedendaagse broden, kwam pas veel later. Het waren bijvoorbeeld de oude Egyptenaren die gecrediteerd worden met de ontwikkeling van zuurdesembrood en de uitvinding van bakovens.
Het idee van het thuis bakken van brood lijkt misschien ontmoedigend, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Met slechts een paar basisingrediënten – meestal water, bloem, gist en zout – ben je al goed op weg om je eigen brood te bakken.
Het cruciale element in het proces is het begrijpen van hoe gist werkt. Als een levend organisme zet gist suikers in het deeg om in koolstofdioxide en alcohol, wat resulteert in het rijzen van je brood.
Bij het bakken van brood is timing van essentieel belang, maar dat moet geen bron van stress zijn. Het is eigenlijk een zeer vergevingsgezind proces. Zelfs als je een fout maakt, zoals het te lang of niet lang genoeg laten rijzen van je deeg, zijn de gevolgen meestal niet rampzalig. Je brood is misschien niet perfect, maar het zal nog steeds smakelijk en eetbaar zijn.
Geduld is ook een belangrijke factor bij het bakken van brood. Het proces kan niet worden overhaast; je deeg heeft tijd nodig om te rijzen, en je brood heeft tijd nodig om te bakken. Maar dat is deel van de voldoening van het bakken van je eigen brood – het kost wat tijd en moeite, maar het eindresultaat is absoluut de moeite waard.
Ik bak veel en graag brood, dus hierbij een lekker ambachtelijk ‘Brood Bak Beginners’ receptje wat iedereen makkelijk thuis kan maken. Heerlijk om te serveren bij het eten en eigenlijk zo gemaakt. In het prachtige kookboek Down to Earth van Jacob-Jan Boerma staat een simpel maar lekker recept. Ik heb het na mijn eigen ervaringen wat aangepast zodat het voor jou ook makkelijk is om te maken en de show te stelen bij een etentje met je zelf gebakken brood. Bestrijk je het deeg na het vormen van je brood met eidooier, of met melk, dan krijg je een mooie donkere korst op je brood en hoef je het niet te bestuiven met bloem of in te snijden. Door de dikkere korst blijft je brood ook langer vers. Natuurlijk kan je ook zo heel makkelijk bolletjes ervan maken maar die bak je dan minder lang, ongeveer 12-15 minuten. Laat deze ook weer afkoelen op een rooster. Succes met je zelf ambachtelijk brood bakken!
Ingrediënten ambachtelijk brood
500 gram bloem plus een beetje om te strooien
300 ML lauw water, liefst tussen de 25 en 30 graden
20 ML olijfolie
10 gram suiker
20 gram verse gist of 7 gram droge gist
8 gram zout.
Bereiding
1a Met de kneedmachine: Doe het lauwwarme water, max 30 graden, met de gist in de kneedkom Voeg de helft van de bloem (250gr) toe Voeg de olijfolie toe Laat even een minuutje draaien Voeg het zout toe en de rest van de bloem, laat 5-10 minuten langzaam kneden tot je een samenhangend deeg krijgt. Bij te droog deeg voeg je een beetje water bij en bij te nat deeg voeg je stapsgewijs een beetje bloem bij. Laat het deeg 25 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats.
1b Kneden met de hand: Meng in een kom de bloem met het zout Maak een kuiltje in de kom en giet er de olijfolie en de het lauwwarme water in Verkruimel de gist in het water en kneed alles met de hand tot een samenhangend deeg, zie hierboven. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats.
2 Vorm met de hand 1 of 2 broden hiermee en leg deze op een bloem bestoven bakplaat. Ik doe altijd eerst een velletje bakpapier op de bakplaat.
3 Snij de broden met een scherp mesje kruislings in en bestuif de bovenkant nog met wat bloem
4 laat de broden nog 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats
5 Onder het rijzen verwarm de oven alvast voor op 240 graden
6 Zet de bakplaat in het midden van de oven en gooi een eierdopje water op de onderkant.(bij een stoomoven geef je 1 puls)
7 Draai de oven terug naar 220 graden en bak de broden 20 minuten
8 Laat de broden afkoelen op een rooster, hij moet zijn vocht namelijk kwijt kunnen. Ik leg ze gewoon op het fornuis om af te koelen. ‘Als je op de onderkant van het brood klopt moet hij hol klinken, anders is hij nog niet gaar’