Home Recepten Krentenbrood of Kerststol met amandelspijs

Krentenbrood of Kerststol met amandelspijs

door Peter Eemsing
2 reageer 9,K views

Het krentenbrood lijkt op een broodje en de kerststol meer op een bol die je op de plaat afbakt. Maar niets lekkerder dan s’ochtends een lekker plakje krentenbrood met spijs op je bord. Dit is een heerlijk recept om thuis te maken!

Dit recept is inclusief het zelf maken van de amandelspijs.

Ingrediënten

500 gram luxe brood bloem
280 Ml lauwarm water
20 gram verse gist of 10 gram droge gist
8 gram zout
30 gram roomboter
175 gram krenten, naar wens gekleurde of de helft krenten met de andere helft een notenmix.
25 ml rum
25 ml melk

Bereiding

Begin een dag van te voren met het maken van je amandelspijs of je koopt dit kant en klaar, zie deze link voor het maken van de amandelspijs https://koksland.nl/amandelspijs-maken/ En laat de krenten en rozijnen een uurtje stollen in water en laat ze daarna een nacht uitlekken in een vergiet.

Als je droge krenten gebruik in je deeg trekken die het vocht uit je brood!

De volgende dag: Deze receptuur is voor 1 brood, ik bak er echter altijd 2 tegelijk en doe er eentje in de vriezer 😉 Meng in een kom je lauwwarme water (28-29 graden) met de gist en laat 10 minuutjes staan tot het begint de borrelen. Doe het meel, de krenten, boter en het zout in je mengkom en laat even op de langzaamste stand draaien (de echte hobbybakker kneed de rozijnen door zijn brood, ik doe ze altijd gelijk in mijn mengkom) Giet je Gistmengsel erbij en laat ongeveer 7 minuten langzaam kneden totdat je een mooi deeg krijgt. Dek je deeg af met een lauwwarme theedoek en laat ongeveer 20-30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Vorm je deeg tot een mooie rechthoek en zorg ervoor dat je niet alle lucht er uit kneed. Maak een rol van 150 gram amandelspijs op de maat van de korte kant van je deeglap. Leg je spijs op 1/3 van je deeglap met de korte kant naar je toe Rol je deeglap mooi luchtig op zodat je spijs goed in het midden zit Leg de gevormde krentenbrood op een bakplaat bekleed met bakpapier, of in een bakblik met bakpapier, en laat nog 30-45 minuten rijzen. Meng de melk met de rum en strijk daar je krentenbrood ruim mee in aan het begin van de tweede rijstijd. (dit geeft een lekkere smaak aan je korst) Bak af in 45 minuten op 175 graden. Kijk wel even goed, elke oven is anders, of de korst niet verbrand!  

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

2 reageer

Luuk Venema 4 februari 2018 - 09:54

Waarom staat er boter in het recept voor de krentenbrood ?

Reply
Peter Eemsing 4 februari 2018 - 17:04

Hoi Luuk, dank voor je reactie, die gaat door het deeg heen, ben ik vergeten te vermelden. Excuses daarvoor en is nu aangepast!

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...