Home Recepten Vegetarische noodlesoep met Shiitake

Vegetarische noodlesoep met Shiitake

door Peter Eemsing
0 reageer 213 views
vegetarische noodlesoep met Shiitake

Vegetarische noodlesoep met Shiitake. De shiitake komt oorspronkelijk uit Japan, maar tegenwoordig wordt de shiitake ook in Nederland geteeld. Het hele jaar door zijn de Nederlandse en de Japanse shiitake verkrijgbaar. In Nederland gebeurt dit op een mengsel van eikenzaagsel, tarwestro en water. 

Ze worden al eeuwenlang gekweekt en gegeten en zijn een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken en ook van de traditionele geneeskunde. De naam “shiitake” komt uit het Japans, waar “shii” verwijst naar het soort boom waarop deze paddenstoelen traditioneel groeien, en “take” betekent paddenstoel. 

Shiitake paddenstoelen hebben een bruine, ietwat leerachtige hoed en een vlezige textuur. Ze zijn rijk aan umami, de vijfde basissmaak die vaak wordt omschreven als hartig. Ze kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt en hebben een iets verschillende smaak en textuur afhankelijk van hun vorm. Verse shiitake hebben een lichtere, meer delicate smaak, terwijl gedroogde shiitake een sterker aroma en meer geconcentreerde smaak hebben. 

Shiitake worden vaak gebruikt in soepen, roerbakgerechten, sauzen en andere gerechten om een rijke, hartige smaak toe te voegen.

De bouillon hiervoor kan je ook prima zelf maken, lees dit > recept < om verschillende soorten bouillons zelf te maken.

Snelle vegetarische Noodlesoep met Shiitake, Tofu en Sesamzaadjes.

Ingrediënten voor twee personen:

150 gram eiernoodles, je kan ook rijstnoodles gebruiken

200 gram shiitake paddenstoelen, heel of in plakjes

200 gram stevige tofu, in blokjes

1 liter groentebouillon

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels sojasaus

1 teentje knoflook, fijngesneden

1 stukje gember (ca. 2 cm), geschild en fijngesneden

1 wortel, in dunne plakjes

2 lente-uitjes, in ringen

1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd

Zout en peper naar smaak

Optioneel krulsla voor garnering

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten

Koken: 20 minuten

Totale tijd: 35 minuten

Bereidingswijze:

Eiernoodles koken: Kook de eiernoodles volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn. Giet ze af en zet ze opzij.

Bouillon verwarmen: Breng de groentebouillon in een grote pan aan de kook.

Shi-take en wortel toevoegen: Voeg de shiitake en wortel toe aan de bouillon. Laat deze 5-7 minuten koken tot ze zacht zijn.

Tofu bereiden: Verhit de sesamolie in een aparte pan. Bak de blokjes tofu tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Voeg een eetlepel sojasaus toe voor extra smaak en bak nog een minuut. Zet opzij.

Gember en knoflook fruiten: Voeg de fijngesneden gember en knoflook toe aan de bouillon en laat deze nog 2-3 minuten koken.

Smaakmakers toevoegen: Voeg de resterende eetlepel sojasaus toe aan de bouillon en breng op smaak met zout en peper.

Noodles en tofu toevoegen: Voeg de gekookte eiernoodles en gebakken tofu toe aan de soep. Roer alles goed door en laat nog 1-2 minuten koken om alles goed te verwarmen.

Soep serveren: Verdeel de soep over twee kommen.

Garneren: Bestrooi met ringen lente-ui, krulsla en/of geroosterde sesamzaadjes voordat je de soep serveert.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...