Deze snijbonenstamppot met gestoofde karbonade is weer eens wat anders dan de standaard stampot van boerenkool of zuurkool. Je maakt het gerecht met snijbonen, zoete paprika en spekjes. De karbonade die je erbij serveert stoof je heerlijk mals in een jus van tijm en laurier. Dit recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten:
Voor de snijbonenstamppot:
- 600 gr snijbonen
- 1 kg kruimige aardappels
- 2 el room
- 1 el roomboter
- 250 gr spekjes
- 2 rode zoete puntpaprika’s
- peper en zout
- 2 rode uien
Voor de gestoofde karbonade:
- 4 schouderkarbonades
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien
- 2 sjalotten
- 200 ml kalfsbouillon
- 4 takjes tijm
- 1 blaadje laurier
- 150 ml droge witte wijn
- 50 gr roomboter
- scheutje zonnebloemolie
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze snijbonenstamppot met gestoofde karbonade:
Begin deze snijbonenstamppot met het bereiden van de gestoofde karbonade. Deze moeten namelijk minstens 2 uur op een laag vuur stoven. Dep de karbonades droog en bestrooi ze ruimschoots met zeezout en zwarte peper.
Laat een braadpan goed heet worden en smelt daarin de boter met een klein scheutje zonnebloemolie. Zodra het schuim van de boter is verdwenen, leg je de karbonades in de pan. Bak de karbonades in ca. 4 minuten aan beide kanten mooi bruin. Snij intussen de uien en sjalotten in fijne ringen en hak de knoflook fijn. Haal de karbonades uit de pan en bak dan de uien met de knoflook. Zorg dat de je het vuur dan niet te hoog hebt staan, anders verbrandt de knoflook. Zodra de uien licht beginnen te kleuren voeg je de wijn en kalfsbouillon toe. Leg de karbonades vervolgens terug in de pan en voeg de tijm en laurier toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Doe een deksel op de braadpan en laat minstens 2 uur zachtjes sudderen.
Terwijl je karbonades staan te sudderen, schil je de aardappels en snijd je ze in stukjes. Doe de aardappels een kwartier voordat je karbonades gaar zijn gestoofd in een pan met water en een theelepel zout, breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten tot de aardappels lekker zacht zijn geworden. Kook, terwijl de aardappels op staan ook de snijbonen in een pan met water en een theelepel zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Bak de spekjes terwijl e.e.a. op staat licht krokant in een koekenpan. Snijd intussen de puntpaprika’s in dunne reepjes en snipper de uien. Bak de paprika en uien, tot de uien glazig zijn, mee met de spekjes. Giet de aardappels af en stamp fijn met een stamper en maak smeuïg met de room en roomboter. Schep de gekookte snijbonen gevolgd met de gebakken spek, ui en paprika er door. Breng de stamppot eventueel verder op smaak met een snufje peper en eventueel een snufje zout. Serveer de snijbonenstamppot vervolgens met de gestoofde karbonades. Eet smakelijk!
Interesse in meer leuke recepten? Check dan https://koksland.nl/category/recepten
PS: je kunt de karbonades overigens ook sous vide garen. Check https://koksland.nl/product/sous-vide-set-wartmann-groot/ voor een leuke sous vide aanbieding of kijk eens op https://www.wartmann.nl/shop voor meer mooie producten van Wartmann, allemaal te verkrijgen via https://koksland.nl/winkel/