Vergeten groenten, de Peterseliewortel
De peterseliewortel, ook wel wortelpeterselie, is bezig met een opmars in Neerlands Dis. Het is een echte peterselie soort maar deze variant is gekweekt om zijn 15 centimeter lange wortel en niet om het blad. Het loof kan je trouwens prima als garnering gebruiken, deze heeft alleen minder smaak als blad of krulpeterselie. De oude grieken waren al gek op deze smaakbom en hebben deze door heel Europa verspreid. Vooral in Polen, Hongarije en Duitsland is het nog een veel gebruikte smaakmaker. Hij kan als zoveel knol groenten rauw of gekookt gegeten worden. De peterseliewortel is echt een smaakmaker, daarom gebruik je hem vaak niet in zijn geheel maar als onderdeel van een gerecht. Heerlijk om mee te spelen!
Gebruik Peterseliewortel
Als je niet bekend bent met de wortel neem hem dan eens gewoon mee bij je groenteboer. Gebruik hem in blokjes als smaakmaker in je bouillon of soep. Ook dun gesneden of geraspt kan je hem mooi rauw gebruiken als smaakmaker in je salade. Eventueel blancheer je hem eerst kort. Ik gebruik hem vaak als smaakmaker in een schotel met vergeten groenten. In de sousivde met wat hojiblanca olie en dan een 45 minuten op 89 graden. Natuurlijk kan je hem ook gewoon koken.
Koken; een peterseliewortel kook je in plakjes of blokjes ongeveer 15 minuten.
Sous-Vide: in partjes gesneden ongeveer 50 minuten op 89 graden.
Poffen op de bbq, ongeveer 30-45 minuten in zilverpapier
Roerbakken in kleine blokjes
Heerlijk in een stoofschotel
Als blokjes in een hartige taart of roerbakschotel meebakken.
Als onderdeel van een puree
Gebruik hem in een saus, schuim of créme
Inspiratie Peterseliewortel
Gebruik hem eens als smaakmaker in een zuurkool of wortelstampot. 2-3 peterseliewortels op 1 kg aardappelen.
Poffen op de bbq, de smaak gaat goed samen met knoflook en tijm en dan een flinke scheut Valderrama Arbequina
Wij gebruiken hem vaak als onderdeel in een schotel met vergeten groenten. Dan lekker in blokjes snijden en mee grillen of bakken.
Koken; een peterseliewortel kook je in zijn geheel ongeveer 15 minuten en een grote peterseliewortel ongeveer 30 minuten. Daarna ga je hem portitioneren.
Sous-Vide: in kwartjes gesneden ongeveer 50 minuten op 89 graden. Gaat ook goed samen met de wortel of noten.
Frituren lekker als dunne plakjes, chips, gesneden.
Kruiden die erg goed bij de peterseliewortel gaan zijn kervel, bieslook, dragon, venkelzaad, laurier, rozemarijn en vadouvan. Maar ook samen met gember of knoflook doet hij het goed.
Hij combineert zo bij zo goed bij veel knol gewassen, maar de wortel, biet een aardappel zijn hele mooie combinaties. Ook in een pasta gerecht met tomaten is het een mooie smaakmaker.
Peterseliewortel & Gezondheid
https://www.puurfiguur.nl/peterselie/