Home Recepten Notenschuimbombe

Notenschuimbombe

door Christa Dreef
0 reageer 667 views

Deze notenschuimbombe is een heerlijk nagerecht, enerzijds luchtig en anderzijds zoet met een prachtige espresso- notensmaak. Het is wel een flinke caloriebom, maar ach, zolang je dit niet dagelijks als nagerecht eet kan het best.

Ingrediënten notenschuimbombe

  • ingrediënten voor het notenschuim:
  • 150 gram geroosterde amandelflakes
  • 150 gram geroosterde walnoten
  • 60 gram amandelmeel
  • 250 gram eiwit
  • 4 gram zout
  • 450 gram fijne suiker
  • ingrediënten voor de espresso botercreme:
  • 500 ml melk
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 100 gram suiker
  • 30 gram vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maizena
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 5 theelepels espressopoeder
  • extra:
  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel espressopoeder
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker

Bereidingswijze notenschuimbombe

Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht met onder en bovenwarmte). Rooster de amandelflakes en walnoten en maal vervolgens fijn. Doe het eiwit in een grote vetvrije beslagkom. Als de kom niet vetvrij is dan slaat het eiwit dood en kun je het dus niet goed opkloppen. Klop het eiwit totdat het wit begint te worden en voeg dan geleidelijk het zout en vervolgens de gewone suiker en de vanillesuiker toe. Klop door totdat alles goed is opgenomen en je mooie stijve pieken in het eiwit kunt maken. Schep de helft van het notenmengsel erdoor, alsmede het amandelmeel. Roer alles goed, maar voorzichtig door elkaar en verdeel het beslag dan over twee bakvormen, 1 van 24 cm doorsnede en 1 van 22 cm doorsnede. Plaats beide bakblikken in de oven gedurende 90 minuten. Haal uit de oven en laat de taarten afkoelen in de bakvorm.

Maak terwijl de taarten in de oven staan de botercreme. Verwarm daartoe 450 ml melk in een pannetje, samen met de vanillepasta. Klop het eigeel, de suiker en de resterende melk op in een schaal en voeg daaraan de helft van de verwarmde melk toe en klop goed door. Schenk dit vervolgens bij de melk die nog in het pannetje zit en breng aan de kook onder voortdurend roeren. Je merkt vanzelf wanneer e.e.a. begint in te dikken. Giet vervolgens in een platte schaal en laat de room afkoelen. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en mix de boter met suiker door elkaar.Voeg vervolgens de afgekoelde room toe en mix alles goed door. Voeg vervolgens 5 theelepels espressopoeder toe en klop goed door.

Smelt 100 gram suiker in een pannetje op een laag vuur. Roer niet in het pannetje, maar wacht gewoon totdat de suiker helemaal gesmolten is en zodra de gesmolten suiker licht bruin begint te kleuren giet je het door de overgebleven noten. Roer goed door. Je krijgt dan vrij harde stukken die weer even fijn moet malen. Daar schep je dan de poedersuiker doorheen alsmede nog 1 theelepel espressopoeder.

Klop de slagroom stijf met 50 gram suiker.

Smeer de grootste taartbodem in met een laag espressobotercreme en vervolgens een laag slagroom. Doe het zelfde met de kleinere taart en zet die omgekeerd bovenop de grotere en smeer daarna de bovenkant in met de botercreme en slagroom. Bestrooi vervolgens met de notennougatinemix en zet de tombe tot gebruik koel weg.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...