Een toetje waar je altijd mee kunt scoren is deze luchtige bluf met lauw-warme appel crumble. De bluf smaakt heerlijk fris, is luchtig en is ook fantastisch te combineren met verse frambozen en aardbeien. In combinatie met de lauw-warme appel crumble heb je in korte tijd een heerlijk najaar dessert op tafel staan.
Ingrediënten
Voor de luchtige bluf heb je nodig:
8 eetlepels cider (doux)
1 eetlepel cognac
¼ theelepel kaneel
4 eetlepels fijne kristalsuiker
1 citroen
300 ml slagroom
Eventueel: paar fijngesneden muntblaadjes
Voor de appel crumble heb je nodig:
4 zoet-zure appeltjes
75 gram suiker
2 theelepels kaneel
100 gram bloem
100 gram fijne suiker
80 gram roomboter
kwart theelepel zout
Recept
Begin met het maken van de luchtige bluf:
Pers de citroen uit. Doe cider, cognac, kaneel, suiker en citroensap in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Klop vervolgens al roerend geleidelijk de room erbij en klop vervolgens met een mixer op een lage snelheid tot er zachte pieken ontstaan. Klop de bluf vooral niet te dik.
Schep de bluf in een kom en zet in de koelkast zodat de bluf lekker opstijft.
Maak vervolgens de appel crumble:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes en vermeng ze met de suiker en het kaneel in grote schaal.
Maak vervolgens het deeg. Dit doe je door de roomboter, suiker en het meel door elkaar te kneden en het zout toe te voegen, totdat je een kruimelig deeg hebt.
Verdeel de appelpartjes vervolgens over 4-6 ingevette bakjes of 1 grote ingevette schaal en verdeel het kruimeldeeg over de appelpartjes.
Zet vervolgens e.e.a. in een voorverwarmde oven, ongeveer 30 minuten op 180 graden.
Haal na 30 minuten uit de oven en laat iets afkoelen. De crumble is met de luchtige bluf namelijk lauw het lekkerst. Serveer de appel crumble met een toef luchtige bluf en bestrooi de bluf met een snufje kaneel en eventueel wat fijngesneden muntblaadjes. Bon appétit!